Studiranje sa invaliditetom

Izvor: Studnel.com, 30.Okt.2015, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studiranje sa invaliditetom

Prof. dr Danijela Gavrilović predstavila je rezultate istraživanja koje je obavljeno kako bi se utvrdilo koje probleme imaju studenti sa invaliditetom i na koji se način njima studiranje može učiniti dostupnijim. Potrebe studenata se menjaju, a najvažnije pitanje bilo je da li su upisali onaj fakultet koji su želeli. Većina je odgovorila da studiraju ono što vole, samo je dvoje njih reklo da su zbog nepristupačnosti upisali drugi fakultet, rekla je Danijela. Jedna od stavki u istraživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << bio je i odnos sa kolegama, profesorima i osobljem na fakultetima − svi su rekli da je taj odnos pozitivan ili da ljudi na njih ne obraćaju pažnju. Kao najveći problem koji im otežava studiranje istakli su prevoz, jer su mnogi od njih odustali od studiranja kako ne bi opterećivali svoje roditelje, jer ne mogu samostalno da stignu do fakulteta. Drugi problem sa kojim se sreću studenti sa invaliditetom je oprema na fakultetima. Neki od fakulteta niškog Univerziteta rade na poboljšanju uslova, ali još uvek nemaju svu odgovarajuću opremu. Predavači su istakli da je svakako problem to što oni koji žele da studiraju ne mogu da završe osnovnu i srednju školu jer im nisu prilagođene. Pored toga, nije dovoljno da samo fakulteti uklone arhitektonske barijere, već da se to uradi i na javnim površinama.
Aneta Ilić, koja inače studira Grafički dizajn, kaže da bez ličnog asistenta ne bi uspela da redovno pohađa nastavu. Za Studentski dnevni list istakla je da je inkluzija najbitnija u obrazovanju svih ljudi, pogotovo za osobe sa invaliditetom, jer na taj način one postaju punopravni članovi društva. Neophodno je da im se obezbedi pristup obrazovnim ustanovama, od obdaništa do fakulteta. Neki fakulteti, kao što je Filozofski, potpuno su prilagođeni studentima sa invaliditetom, a neki imaju obezbeđenu samo rampu na ulazu. To znači da ja mogu da uđem, ali ne mogu da se popnem na drugi sprat ili da koristim toalet, rekla je Aneta.
Svi prisutni koji su učestvovali u organizaciji događaja istakli su da se položaj osoba sa invaliditetom dosta poboljšao u odnosu na prethodne godine, ali da svakako ima još dosta stvari na kojima mora da se radi.

studenti sa invaliditetomosobe sa invaliditetomudurzenje studenata sa hendikepomudruzenje paraplegicara

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.