Studija pokazuje da su okeani počeli da menjaju boju: Brine nas to iz samo jednog razloga

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 19:00

Studija pokazuje da su okeani počeli da menjaju boju: "Brine nas to iz samo jednog razloga"

Okeani su počeli da menjaju boju, a uzrok tome verovatno su klimatske promene, zaključuje nedavna studija objavljena u časopisu Nature. Tako mora koja su inače plava s vremenom postaju sve zelenija, tvrdi se u studiji, a posebno su pogođena područja u niskim geografskim širinama blizu ekvatora.

"Ne brinemo o tome jer nam je stalo do boje, već zato što je boja odraz promena u stanju ekosistema", rekao je BB Cael, naučnik u Nacionalnom okeanografskom centru na Univerzitetu Southampton >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i autor studije. On je na temelju satelitskih snimaka analizirao spektar boja u koji ulaze place, zelene i crvene, dok su ranije studije analizirali samo promene u zelenim bojama.

Do promene boja dolazi zbog planktona. Plankton različitih veličina različito raspršuje svetlost, a plankton s različitim pigmentima različito apsorbuje svetlost. Ispitivanje promena u boji može naučnicima dati jasniju sliku promena u populacijama planktona širom sveta. Fitoplankton je ključan za okeanske ekosisteme jer se nalazi u osnovi većine njegovih prehrambenih lanaca.

Upoređujući ove promene u boji s onima pretpostavljenima iz modela koji simulira kako bi okeani izgledali da nikada nije došlo do globalnog zagrevanja uzrokovanog ljudskim delovanjem, promena je bila očita. "Imamo promene u boji koje su značajne i pojavljuju se u gotovo svim okeanima u tropima ili suptropima", rekao je Cael.

Promene su otkrivene na 56% svetskih okeana što je područje veće od celog kopna na Zemlji. U većini područja postoji jasan "efekat ozelenjavanja", rekao je Cael, ali je dodao da postoje i mesta gde crvene ili plave boje rastu ili opadaju.

"Ovo nisu masivne promene koje uništavaju ekosistem, one mogu biti suptilne", rekao je Cael. "Ali ovo nam daje dodatni dokaz da ljudska aktivnost verovatno utiče na velike delove globalne biosfere na način koji nismo mogli razumeti."

Iako ovo otkriće dokazuje još jednu posledicu promene klime, za sada nije jasno koliko su te promene snažne i što se tačno događa unutar okeana da do njih dolazi, smatra Majkl Džej Behrenfeld, istraživač okeana na Državnom univerzitetu Oregon, koji nije bio uključen u istraživanje.

"Najverovatnije su izmereni trendovi povezani s više činilaca koji se paralelno menjaju", rekao je Behrenfeld. "Na primer, to može biti potencijalno rastuće obilje mikroplastike u okeanu, koje kao i sve druge čestice povećavaju raspršenje svetlosti. S odgovorima na ova pitanja možemo početi da razumemo ekološke i biogeohemijske implikacije", dodao je.

NASA će u januaru 2024. lansirati naprednu satelitsku misiju pod nazivom Pace (plankton, aerosol, oblak, okeanski ekosistem) koja će takođe meriti stotine boja u okeanu umesto samo njih nekoliko, kao što je u ovoj studiji. "Donošenje smislenijih zaključaka o tome šta su promene zapravo ekološki definitivno je veliki sledeći korak", rekao je Cael.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.