Strujom do boljih matematičkih veština

Izvor: B92, 19.Nov.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strujom do boljih matematičkih veština

Britanski naučnici istražuju koliko bi stimulisanje mozga strujom poboljšalo sposobost razumevanja i rada sa brojevima, imajući u vidu da svaka peta osoba u svetu ima problema s brojevima, preneo je Glas Amerike..

Oko 20 odsto ljudi, kako se procjenjuje, ima problema s brojevima, to znači da svaka peta osoba pati od neke vrste numeričkog invaliditeta.

Ako pogledate dva broja - recimo, sedam i dva - većina nas na prvi pogled zna, gotovo instinktivno, koji je veći. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Naučnici Univerziteta Oksford pokušavaju da otkriju šta se događa u mozgu kad radimo s brojevima a tragajući za odgovorom primenili su stimulaciju mozga blagom strujom, naveo je Glas Amerike.

Da bi ispitali kako bi struja mogla da utiče na proces rada mozga s brojevima naučnici su radili s malom skupinom ispitanika, njih samo 15, podeljenih u grupe.

Neki su primali malu dozu električne struje usmerene na deo mozga posvećen matematičkim zadacima - ne dovoljno da to osete kao električni šok, nego samo kao blago treperenje.

Drugi su primili lažni, placebo tretman. Potom su bili podvrgnuti testiranju za ocenu njihove veštine rada s brojevima, koristeći izmišljene simbole umesto pravih brojeva.

Neki od onih ispitanika koji su primili stimulaciju električnom strujom pokazali su znatno bolje rezultate na testiranju. Drugi su imali gore rezultate, ovisno o tome kako je bila primenjena struja.

Naučnici kažu da, kako izgleda, električna struja utiče na hemiju mozga na način koji ćelije mozga čini plastičnijima, tj. sposobnijim za adaptaciju:

"To je ono što, na kraju, želimo da postignemo u slučajevima kad ljudi imaju problema s učenjem i korišćenjem brojeva", kaže šef tima Koen Kadoš.

Ovakva vrsta stimulacije može da utiče ne samo na numeričke sposobnosti, nego i šire.

Koen Kadoš kaže da drugi naučnici istražuju kako bi struja mogla ublažiti bol ili pomoći u vraćanju govora nakon moždanog udara.

Kadoš i njegova ekipa u procesu su patentiranja procesa koji bi jednog dana, kaže on, mogao biti korišćen za obnovu sposobnost izgubljenih zbog bolesti " ili, možda, samo pomoći nekom budućem studentu tehničkih fakulteta da poboljša svoje matematičke veštine, preneo je Glas amerike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.