Stručnjaci šokirani otkrićem: Ovde se ajkule hrane kokainom, primetno je čudno ponašanje

Izvor: B92, 22.Jul.2023, 12:12

Stručnjaci šokirani otkrićem: Ovde se ajkule hrane kokainom, primetno je čudno ponašanje

Čudno ponašanje uočeno kod nekih ajkula moglo bi biti rezultat toga što su progutale bale kokaina bačene preko broda od strane trgovaca ljudima.

Ono što bi mogla da bude radnja za sledeći film o katastrofama sa morskom tematikom, naučnici misle da bi upravo lude i gladne "kokainske ajkule" mogle da budu glavne zvezde.

"To je privlačan naslov koji rasvetljava pravi problem, da sve što koristimo, sve što proizvodimo, sve što stavljamo u naša tela, završava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u našim tokovima otpadnih voda i prirodnim vodnim telima, a ovi vodeni životi od kojih zavisimo da bismo preživeli bivaju izloženi tome“, rekla je dr Trejsi Fanara, inženjer zaštite životne sredine sa Floride i vodeći član istraživačkog tima.

"Videli smo studije sa farmaceutskim proizvodima, kokainom, metamfetaminima, ketaminom, svim ovim, gde su ribe "pod uticajem" droga."

"Ako su ove bale kokaina tačkasti izvor zagađenja, vrlo je verovatno da ajkule mogu biti pogođene ovom hemikalijom. Kokain je toliko rastvorljiv da se bilo koje od tih pakovanja samo malo otvori, droga je u vodi."

Očekuje se da će kokainske ajkule biti među najvećim atrakcijama Nedelje ajkula, popularne godišnje izložbe različitih vrsta od velikih belih, čekićastih i tigrastih ajkula do najmanjih vrsta.

U svom istraživanju, sprovedenom tokom šest dana na moru na Florida Kizu, ekološki osetljivom lancu ostrva na južnom delu države, Fanara i britanski morski biolog Tom Hird primetili su ajkule koje pokazuju neobično ponašanje.

Čekić, vrsta koja bi obično plivala dalje od ljudi, došla je direktno ka roniocima, krećući se neartikulisano. Takođe su primetili ajkulu peščanog spruda kako pliva u krugovima dok se fokusirala na zamišljeni objekat.

Takođe su sproveli eksperimente, uključujući bacanje lažnih bala u vodu, iz koje su mnoge ajkule grizle, i punjenje loptica mamaca visokokoncentrovanim ribljim prahom kako bi simulirali kokain.

Fanara je rekao da su izabrali Florida Kiz kao najbolju lokaciju za svoje istraživanje jer je konvergencija okeanskih struja učinila da region "preovladava" za plutajuće bale kokaina.

Florida služi kao polazna tačka za velike količine droge koje stižu u SAD iz Južne Amerike, a plastično umotane snopove kokaina često gube na moru ili bacaju preko palube od strane krijumčara koje progone organi za sprovođenje zakona.

Prošlog meseca, američka obalska straža saopštila je da je povratila više od 186 miliona dolara ilegalnih narkotika iz voda Kariba i južne Floride. Ali takve zaplene imaju mali uticaj na industriju koja posluje na rekordnom nivou.

Koliko kokaina su ajkule zapravo unosile, rekla je, nemoguće je utvrditi na osnovu eksperimenata koji su bili samo prekursori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.