Strimovanje Netfliksovih serija - Isto kao da se automobilom provozate po celom Saturnu

Izvor: B92, 01.Nov.2021, 19:09

Strimovanje Netfliksovih serija - "Isto kao da se automobilom provozate po celom Saturnu"

Emisije ugljenika koje proizvode fanovi koji mesec dana gledaju Netfliksovih 10 najgledanijih serija su ekvivalentni "vožnji automobila po celom Saturnu" – više od 1.200.000 kilometara upozorava se u izveštaju.

Netfliksovih deset najgledanijih serija ikada – uključujući Stranger Things, Money Heist i Bridgerton – imaju stotine miliona sati gledanja kombinovano u prvom mesecu od objavljivanja.

U međuvremenu, Jutjub je odgovoran za emisiju dovoljno ugljen-dioksida >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godišnje da daleko nadmaši ekvivalentnu proizvodnju gasova staklene bašte u Glazgovu, gde se ovog vikenda održava samit o klimi Cop26.

Usluge strimovanja imaju negativan uticaj na životnu sredinu zbog snage potrebne za prenos podataka, od kojih veliki deo stvaraju neobnovljivi izvori energije poput gasa i uglja, koji emituju štetne gasove staklene bašte.

Da bi korisnici gledali sadržaj na Netflksu i drugim servisima za striming, podaci moraju da putuju kroz mrežu kablova koji troše energiju, rutera i centara podataka. Centri podataka sadrže i napajaju milione računara, poznatih kao "serveri", koji su potrebni da bi internet radio – ali im je potrebna ogromna količina energije 24 sata sedam dana u nedelji.

Prema Netfliksu, prosečan ugljenični otisak jednog sata strimovanja u Evropi je približno 55 grama ekvivalenta ugljen-dioksida. "To je otprilike isto kao i peći četiri kesice kokica u mikrotalasnoj ili tri ključanja vode u električnom čajniku u Velikoj Britaniji", objašnjavaju oni. To je takođe ekvivalentno vožnji oko 300 metara u automobilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.