Stounhendž je možda groblje za elitu

Izvor: B92, 09.Mar.2013, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stounhendž je možda groblje za elitu

Britanski istraživači predložili su novu teoriju o poreklu Stounhendža: moguće da je njegova prvobitna namena, 3.000 godina pre Hrista, bila groblje za elitne porodice.

Istraživači su naveli da analiza kremiranih kostiju 63 osobe, iskopane sa lokacije Stounhendža, nagoveštava da su grupe porodica bile sahranjivane u kružnom ograđenom prostoru - u većoj, ranijoj verziji Stounhendža, sagrađenoj 500 godina pre spomenika koji je nama danas poznat.

Profesor Majk >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Parker Pirson, sa londonskog Univerzitetskog koledža rekao je da su na lokaciji današnjeg Stounhendža pronađeni ostaci

muškaraca, žena i dece, i da je mesto gde su počivale njihove kosti prvobitno bilo obeleženo velikim kamenovima.

Pirson je, takođe, naveo da je istraživanje ostataka naselja, pronađenih nedaleko od Stounhendža, pokazalo da je oko 10 godina

4.000 ljudi iz cele Britanije učestvovalo u gradnji Stounhendža.

Stounhendž je građevina iz neolita i bronzanog doba, u okolini Amensberija u engleskom okrugu Viltširu. On je od 1986. na Uneskovoj listi zaštićene baštine.

Stounhendž spada u megalitne spomenike, jer je građen od ogromnih kamenih blokova. Naučnici se ni danas ne slažu o svrsi niti motivu

njegove izgradnje, ali većina poznavalaca smatra da je imao ulogu u paganskim ritualima tog vremena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stounhendž bio porodično groblje?!

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Mar.2013

LONDON - Britanski istraživači predložili su novu teoriju o porijeklu Stounhendža - moguće da je njegova prvobitna namjena, 3.000 godina prije Hrista, bila groblje za elitne porodice.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.