Stojković: Naučnik u Srbiji mesečno dobija 25 evra

Izvor: B92, 03.Dec.2013, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojković: Naučnik u Srbiji mesečno dobija 25 evra

Izdvajanja za nauku u Srbiji su veoma niska, a u predloženom bužetu za 2014. godinu za tu oblast planirano je 14 milijardi dinara, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Miodrag Stojković.

Stojković je, gostujući na B92, rekao da naučnik u Srbiji mesečno iz državnog budžeta za potrošni, kancelarijski, laboratorijski materijal i usavršavanje dobija 25 evra.

On je rekao da je u budžetu za 2014. godinu za nauku i obrazovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << planirano 178,1 milijardi dinara, od kojih na nauku ide samo oko 14 milijardi i naglasio da je Srbija, u poređenju sa svetom, na samom dnu.

"To je jako malo kad imamo u vidu da veliki deo sredstava ide za plate i za održavanje postojeće, ali jako trule naučne infrastrukture", rekao je on i dodao da zemlje regiona ulažu mnogo više u nauku nego što to čini Srbija.

Stojković je objasnio da je u budžetu planirano od 0,3 do 0,5 odsto BDP za nauku i da su ta sredstva "toliko mala", da jedan naučnik u Srbiji dobije oko 300 evra godišnje za potrošni, kancelarijski, laboratorijski materijal i usavršavanje.

"To je 25 evra mesečno za jednog naučnika", rekao je Stojković.

Upitan za alternativne izvore prihoda i kreditnu liniju za nauku od 400 miliona evra za projekte koji su odobreni od strane države, Stojković je rekao da je jedan deo sredstava za skupu opremu povučen, a da povlačenje sredstava za malu opremu i potrošni materijal slabo funkcioniše.

"U ovom momentu stoji veliki broj projekata, neki naučnici moraju da čekaju na potrošni materijal i do šest meseci", rekao je Stojković.

Foto: Image courtesy of ponsulak / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.