Stižu loše vesti za vegetarijance

Izvor: B92, 04.Jul.2014, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stižu loše vesti za vegetarijance

Biljke čuju i razlikuju zvukove iz okoline, mogu prepoznati i razlikovati zvuk vetra i zvuk guseničinog grickanja njihovog lišća. U tom slučaju ispustiće odbrambene sokove.

Tvrdnja da biljke plaču dok ih jedete nije fikcija. Biljke zaista proizvode tečnost dok ih drugi organizmi jedu, odnosno ulje koje koriste kao obranu od predatora "jedača", pokazala je studija Univerziteta u Misuriju.

Njihovi naučnici su nedavno utvrdili da biljke mogu da prepoznaju i razlikuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvukove iz okoline, piše Daily Mail.

Naime, biljke neće reagirati na zvuk vetra, ali hoće na zvuk guseničinog grickanja lišća. Tada će početi da ispuštaju "odbrambene sokove" koji joj pogoršavaju okus, objasnili su naučnici.

Uz pomoć reflektujućeg papira i lasera oni su uspeli da izmere reakcije biljaka na napad gusenice i uporedili su ih sa reakcijama biljkama koje nisu bile nečiji obrok.

“Prethodne studije pokazale su da biljke mogu da reaguju na zvuke iz okoline, na primer na muziku, ali ovo je prvo istraživanje koje pokazuje reakciju na vibracije”, rekla je vođa istraživanja Hejdi Epil.

Ona dodaje kako su upravo te vibracije signal biljkama da promene metabolizam svojih ćelija kako bi se obranile od predatora. Reakcija biljaka naterala je gusenice da produže dalje i nađu novi plen.

U priloženom video zapisu pogledajte kako to biljke "čuju":

Izvor: 24sata.hr

Foto: wwarby / Flickr.com

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.