Stiže bionički mozak: Budućnost veštačke inteligencije

Izvor: B92, 13.Maj.2015, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže bionički mozak: Budućnost veštačke inteligencije

Prvi put u istoriji, naučnici su uspeli da stvore kolo od 100 veštačkih sinapsi koje ima sposobnost da izvede tipično ljudski zadatak - klasifikuje vizualne prikaze.

Nano memorijska ćelija, 10.000 puta tanja od vlasi kose, ima sposobnost istovremene obrade i skladištenja informacija, tvrde stručnjaci.

Ona kopira analognu prirodu ljudskog mozga skladištenjem podataka u njihovim različitim oblicima.

“Ovo je mali, ali veoma značajan korak”, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ditri Strukov, profesor elektronskog i kompjuterskog inženjerstva na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari.

Kolo sa veštačkom neuronskom mrežom za sada ima sposobnost prepoznavanja slova 'z', 'v' i 'n', čak i kada su različito stilizovana ili zasićena brojnim sličnim podacima, kao kada na primer ljudi prepoznaju lica svojih prijatelja u gomili nepoznatih ljudi.

Ovo kolo može biti prošireno i svedeno na skalu ljudskog mozga, koji ima kvadrilion sinaptčkih spojeva.

Podražavanje elektronskog aspekta ljudskog mozga moglo bi da bude od koristi u istraživanjima u vezi sa određenim medicinskim stanjima poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti.

Naučnici veruju da bi replika mozga mogla da reši brojna etička pitanja u pogledu eksperimentisanja na ljudskom mozgu.

Foto: A Health Blog/Flickr.com

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.