Stanovnici ova tri mesta u Srbiji su najdugovečniji, Ljubivoje Ršumović otkrio tajnu VIDEO

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 17:09

Stanovnici ova tri mesta u Srbiji su najdugovečniji, Ljubivoje Ršumović otkrio tajnu VIDEO

Ko je imao sreću da se rodi u Sevojnu, Kniću ili Bajinoj Bašti, može da očekuje da će biti dugovečan. To saznanje dolazi iz najnovijih statistika, koje pokazuju da građani ove tri opštine imaju najduži životni vek u celoj Srbiji.

Po okruzima, najdugovečniji su stanovnici Zlatiborskog okruga, a gost emisije "Jutro" na Televiziji Prva bio je pesnik i književnik Ljubivoje Ršumović, koji je rođen upravo u tom okrugu.

"Mi, Ere, smo uvek spremni na šalu, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde je šala, tu je i smejanje, a kažu da smejanje produžava život. Naravno, to je narodna priča, ali u njoj ima istine", rekao je Ršumović.

Po njegovom mišljenju, Đorđe Glišić, koji je osnovao institut Čigota na Zlatiboru, na neki način je započeo "navalu" na Zlatibor, koji mnogi nazivaju "vazdušnom banjom."

"U razgovoru sa njim pitao sam ga: 'Profesore, šta mislite, da li je to zbog ruže vetrova koju ima Zlatibor?', a on je odgovorio: 'To je glupost, Ršumoviću, svaka planina u Srbiji ima svoju ružu vetrova", dodao je književnik.

Ršumović kaže da je Zlatibor poseban zato što ima specifičnu kombinaciju minerala u zemlji, vodi i vazduhu i dolazi do dominacije magnezijuma nad kalcijumom.

"Predominacija magnezijuma stvara negativne jone, a poznato je da laki negativni joni utiču na metabolizam i hemopoetiku, odnosno stvaranje krvi", dodao je pesnik.

Život na planini ima mnogo prednosti, uključujući gajenje sopstvenog bilja, od kojeg se prave razni lekoviti napici, a sve to je nasleđe prethodnih generacija.

Više o ovoj temi i životu u planinskom predelu pogledajte u nastavku teksta u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.