Izvor: B92, 27.Jun.2023, 13:06

Štandovi sa hranom i luksuzne prodavnice: Nikad ne biste rekli da groblje može ovako da izgleda FOTO

Ovo groblje obuhvata prostor od oko 47 hektara, a ime je dobilo po kineskom bogu bogatstva i prosperiteta čije je prezime bilo Fu, što znači - dobra sreća.

Ove neobične građevine ne predstavljaju naselje s malim stambenim jedinicama, ili kamp kućice za turiste koji nisu bogati da priušte neki bogatiji smeštaj, kako se na prvi pogled čini. Reč je o groblju Fu De Keng, u gradu Tajpej, na Tajvanu, koje se koristi za sahrane od kraja 18. veka i ima status zaštićene kulturne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << baštine.

Groblje je osnovano 1882. godine, nakon smrti šamana po imenu Fu De Keng. Inače, organizovano je kao i većina drugih groblja, ali tu možete pronaći i radnje koje prodaju luksuzne predmete, štandove s hranom koji prodaju proizvode lokalne kuhinje, a u sklopu groblja održavaju se i kulturne predstave, od opere, do plesnog performansa poznate tajvanske tradicionalne muzičke i plesne trupe “Hsiang-Huang”, koja ovde nastupa svakih nekoliko dana.

Groblje Fu De Keng smešteno je na planini, te okruženo bujnim zelenilom, uz zadivljujući pogled na okolni krajolik. Podeljeno je u nekoliko odeljaka, svaki s jedinstvenim dizajnom i svrhom. Glavni deo je područje ukopa, gde su grobovi raspoređeni u obliku rešetke. Grobovi su izrađeni od poliranog crnog granita i ukrašeni su rezbarijama i natpisima. Pored groblja je spomen-područje na kojem posetioci mogu odati počast voljenima.

Dizajnirano je tako da nalikuje tradicionalnom kineskom dvorištu, a središnji paviljon okružen je manjim građevinama i vrtovima.

Jedna od najimpresivnijih karakteristika groblja Fu De Keng je upotreba prirodnih elemenata u dizajnu. Neprimetno je uklopljeno u okolinu, a drveće i druga vegetacija deo su njegove vizure. Rezultat je da se dobilo spokojno okruženje koje se čini kao posve prirodni nastavak planinskog krajolika.

Groblje je dizajnirao poznati tajvanski arhitekta Čen Ji Feng, kog je inspirisala tradicionalna kineska arhitektura i prirodni krajolik okolnih planina. Njegova vizija bila je da stvori prostor koji se neprimetno uklopio u okolno okruženje, oko čega je usko sarađivao s timom inženjera i građevinskih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.