Šta učiniti kada vam se brak raspada?

Izvor: S media, 25.Sep.2010, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta učiniti kada vam se brak raspada?

Često puta sama ljubav nije dovoljna za spas braka, posebno kada partneri imaju tajne jedan pred drugim, mnogo vremena provode odvojeni i ne uključuju jedan drugog u svoj život, dolazi do sve veće emocionalne odvojenosti...

Kada vam se brak raspada, imate osećaj kao da vam se raspada ceo život. Koji god razlog raspada braka bio, to je razdoblje u vašem životu koje nećete rado pamtiti, ma kakav na kraju ishod bio. Naša je preporuka da pokušate spasiti brak ukoliko smatrate >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da je vredan spašavanja. Jedan od prelomnih trenutaka može sigurno biti kada vaš partner ili vi, odlučite da živite odvojeno.

Možda će vam se prvi trenutak činiti da razdvojenost ne može biti dobra za brak ili pomirenje, no razdvojenost možda i nije toliko loša solucija, te ćete vi i vaš partner dobiti vremena da malo razmislite o svojim osećajima i postupcima, te nakon toga sednete i pokušate rešiti probleme.

Ono što je najvažnije u tim trenucima je da poštujete želje svog partnera. Ako zatraži da se razdvojite na neko vreme, nemojte tu mogućnost odmah odbacivati. S time ćete samo nadolivati ulje na vatru, a vaš partner će imati osećaj zarobljenosti te će zbog toga još više imati potrebu da ode od vas. Još uvek možete spašavati brak iako ne živite zajedno.

Ako možda niste u kontaktu prvih nekoliko dana od početka odvojenog života to i nije tako nešto strašno. No, više od toga i nije dobar znak. Pokušajte kontaktirati, pa i razgovarati telefonski. Posebno je važno da vaš muž ostane u kontaktu sa decom, ako je imate, te da i dalje zajednički donosite odluke oko njihovog vaspitanja. Briga i ljubav prema deci može vas podsetiti koliko se u suštini volite i koliko vam je stalo da ovaj brak opstane.

Oproštaj i istina

Nemojte upirati prste i kriviti sve oko sebe zato što vam se brak raspada, posebno ne svog partnera, jer uzrečica „pas se sam ne grize“ važi i za vaš brak, iako sigurno da postoje situacije kada je jedna strana više kriva nego druga. Krivljenje npr. partnerove rodbine, takođe može uzrokovati velike probleme, što će vas i partnera još više razdvojiti, jer će se on osećati povređeno i ogorčeno.

U većini slučajeva, brakovi se raspadaju zbog grešaka oba partnera, pa ukoliko shvatite koje su vaše greške, možete se izviniti i pokušati popraviti. Isto važi i za partnera. Ukoliko nema obostrane saradnje, do pomirenja će teško doći. Naime, ključno je da i vi oprostite svom partneru, te ostavite gorku prošlost iza vas i krenete ispočetka. Ovaj korak je možda i najteži od svega i verovatno bi trebalo da prođe dosta vremena da u potpunosti oprostite. Isto vredi i za drugu stranu. Takođe, jedna od najvažnijih komponenta pomirenja je da nestane tajni između vas, jer istina je jedna od najvažnijih komponenti kada vam se brak raspada, ali je isto tako vrlo važna za novi početak, ako do njega dođe.

Dakle, kao supružnici morate sve međusobno deliti, bilo ono lepo ili ružno. Naime, često puta sama ljubav koju osećate nije dovoljna da se brak održi. Posebno kada partneri imaju tajne jedan pred drugim, mnogo vremena provode odvojeni i ne uključuju jedan drugog u svoj život, dolazi do sve veće emocionalne odvojenosti, do te mere da nemaju ništa zajedničko.

Srušite zidove i razgovarajte

No, često emocije mogu biti i prepreka spašavanju braka. Ukoliko osećate bes, mržnju, ljuti ste na sebe, partnera i celi svet, tada je to još jedna prepreka koju morate preći. Vi se na neki način odvajate od svog partnera kako vas ne bi i jače povredio, te gradite „zid“. To je najčešće uzrok nemogućnosti komunikacije, jer vam vaše emocije to neće dopuštati. Često se takav zid stvara sa strane oba partnera.

Kada se to dogodi, pokušajte isključiti svoje osećaje barem na trenutak, izaći iz svoje čaure i pokušati sagledati situaciju iz partnerove perspektive. Verujemo da ćete nešto novo otkriti o sebi, ali i o partneru. Najveći efekat bi se dobio kada bi i vaš partner pokušao isto. Naime, nakon toga, komunikacija bi vam bila mnogo lakša.

Odvojite vremena za razgovor o svojim emocijama, budite iskreni jedan prema drugome. Zaista slušajte jedan drugog, nemojte prekidati jedan drugoga, otvorite svoju dušu. Nakon nekoliko ozbiljnih razgovora, verujemo da ćete znati što treba učiniti. Naravno, sve što kažete jedan drugom morate potkrepiti i delima, jer će inače sve ostati na praznim rečima.

Izvor: Žena.hr

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.