Šta svaki tim čini uspešnim

Izvor: B92, 14.Mar.2016, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta svaki tim čini uspešnim

Prvi uslov za uspeh timskog rada je sigurnost, što znači da članovi tima treba da se osećaju bezbedno da dele informacije i mišljenja bez bojazni da će neko to zloupotrebiti i okarakterisati ih kao nesposobne.

Koliko je timski rad važan odavno je poznato. A šta tačno čini dobru ekipu ustanovili su istraživači iz "Gugla". Kompanija je intervjuisala stotine zaposlenih i analizirala način funkcionisanja 180 timova tokom dve godine kako bi otkrila recept za uspeh.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Prvi uslov je sigurnost, što znači da članovi tima treba da se osećaju bezbedno da dele informacije i mišljenja bez bojazni da će neko to zloupotrebiti i okarakterisati ih kao nesposobne. Ako se osećaju sigurno, zaposleni će lakše priznati svoje greške, a u kolegi gledati saradnika, umesto potencijalnog neprijatelja.

Pouzdanost je drugi uslov, što podrazumeva da se posao obavi na vreme i na nivou koji organizacija zahteva. Dobar tim mora da ima i strukturu u kojoj svaki član zna šta je njegova uloga, plan i cilj.

Poslednje dve stavke su značaj i uticaj, što znači da je zaposlenima posao važan i da veruju da to što rade ima smisla. Kako kažu istraživači, socijalni aspekt posla je veoma važan, jer ljudi često dođu do tačke kada više ne može da ih motiviše samo novac, već im je potrebno nešto više.

izvor: novosti

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.