Šta se dogodi kad se sudare dve crne rupe?

Izvor: B92, 11.Jan.2015, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se dogodi kad se sudare dve crne rupe?

Tim uglednih naučnika otkrio je nešto što bi trebalo da bude sudar dve velike crne rupe u središtima galaksija.

Foto: Hubble Heritage/ Flickr.com

Istraživači su već imali priliku da vide spajanje galaksija, ali nikad nisu zapazili sudar crnih rupa i prateći “kosmički vatromet” koji može da iskrivi tkanje prostor-vremena.

Istraživači među kojima su stručnjaci Caltech-a i NASA smatraju da je neobičan svetlosni signal koji potiče od kvazara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << PG 1302-102 – crne rupe koja emituje svetlost superzagrejanih čestica koje se okreću u njenom gravitacionom vrtlogu – tapravo izaziva “kosmički ples” između dve crne rupe u sistemu, međusobno udaljene manje od prečnika Sunčevog sistema.

Teorija je objavljena u naučnom časopisu Nature.

Iako i drugi kosmički fenomeni mogu objasniti svetlosni signal, naučnici smatraju da je njihova teorija verovatnija, jer su analizirali svetlosni spektar pomenutog kvazara.

“Analizom spektra vidite informacije i o brzini kretanja objekta. To se zove Doplerovim efektom”, kaže Elijat Glikman, jedan od autora studije sa Midlburi koledža u Vermontu.

Ako je njihova teorija tačna i ove crne rupe se sudare, one mogu osloboditi energiju koja je odgovara 100 miliona eksplozija supernove i iskidati galaksiju u kojoj se nalaze, kaže S. Džordž Đorgovski iz Kalifornijskog tehnološkog instituta.

Sudar bi takođe oslobodio gravitacione talase predviđene Ajnštajnovom opštom teorijom relativiteta.

Nažalost, astronomi kažu da bi do takvog događaja moglo doći tek za oko milion godina.

Šta se zapravo dešava, najbolje zna svemir, budući da je svetlost ovog sistema smeštenog u sazvežđu Device, putovala 3,5 milijardi svetlosnih godina do nas. Tek kad pronađemo način da i sami iskrivimo prostor-vreme, možemo otkriti njihovu tajnu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta se dogodi kad se sudare dve crne rupe?

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jan.2015

Tim uglednih naučnika otkrio je nešto što bi trebalo da bude sudar dve velike crne rupe u središtima galaksija...Istraživači su već imali priliku da vide spajanje galaksija, ali nikad nisu zapazili sudar crnih rupa i prateći “kosmički vatromet” koji može da iskrivi tkanje prostor-vremena...Istraživači...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.