Šta se desilo sa junakinjom knjige Mi deca sa stanice Zoo?

Izvor: B92, 03.Nov.2017, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se desilo sa junakinjom knjige "Mi deca sa stanice Zoo"?

Kasnih sedamdesetih istinita priča o Kristijani F. se proširila poput požara. 1979. objavljena je knjiga "Mi deca sa stanice Zoo", koja je dugo bila na vrhovima među najprodavanijim, a 1981. usledio je i film.

Kristijana Felšerinou tada je imala samo šesnaest godina, a iza sebe je imala nekoliko odvikavanja od heroina i godine prostitucije. Svoju priču je podelila s novinarima "Sterna" Kajem Hermanom i Horstom Riekom, a ono što im je otkrila šokiralo je nemačko društvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i brzo obišlo svet.

Opisala je svoj život od ranih godina - preseljenje s roditeljima, otuđenost od društva, svet droge i maloletničke prostitucije.

Počela je da puši hašiš kad je imala samo dvanaest godina, a preko tableta uskoro je došla do heroina. Njena zavisnost ju je odvela u prostituciju i tako je počeo začarani krug.

Nakon objavljivanja knjige i kasnije filma, Kristijana je postala prava medijska zvezda, a mnoge su tinejdžerke širom sveta oponašale njen stil oblačenja.

Činilo se da je od "narkomanske princeze", kako su je nazivali, napredovala do druženja s poznatima poput Dejvida Bouvija i da je čeka svetla budućnost bez droge, ali to se, nažalost, nije ostvarilo.

"Imala sam šesnaest godina kada je knjiga objavljena, a ja sam samo želela da razgovaram. To mi je bila terapija. Onda sam odjednom postala slavna, ali nisam shvatala kako će se to odraziti na moj život. Za javnost sam bila slavna narkomanka, kao suvenir. Svima sam bila zanimljiva, ali niko me nije želeo u blizini", ispričala je u jednom intervjuu za Vajs (Vice).

Neko vreme se nije drogirala, a onda se vratila starim navikama. Osamdesetih je postala pevačica i nastupala sa svojim tadašnjim dečkom Aleksanderom Hakeom i njegovim bendom, a oboje su se 1983. pojavili u njemačkom filmu "Decoder".

Živela je u Americi i Grčkoj, a 1993. se vratila u Nemačku. Nikad se droga nije odrekla u potpunosti, iako je imala nekoliko prekida, a 1994. je započela metadonsku terapiju.

Sina je rodila 1996. i s njim živela u Amsterdamu sve dok nije izgubila starateljstvo, a 2011. je uhvaćena tokom jedne racije u Berlinu, ali tom prilikom kod nje nije pronađena droga.

2013. objavila je još jednu autobiografsku knjigu, pod nazivom "Moj drugi život", u kojoj je opisala događaje nakon knjige "Mi deca sa stanice Zoo".

Kristijana danas živi povučeno i bez prijatelja, a nije u kontaktu ni s majkom, piše "Špigl onlajn". Bori se sa zavisnošću od alkohola i psihičkim problemima. I dalje se povremeno drogira, a u knjizi otkriva da ima problema sa anksioznošću i paranojom. Još u mladosti se zarazila hepatitisom C, koji je polako uništava.

Starateljstvo nad sinom nije uspela da vrati i on sada živi u hraniteljskoj porodici.

Iako je njen život daleko od idealnog, Kristijana navodno da ne žali ni za čim.

"Trenutno sam na metadonu. Ponekad zapalim džoint. Previše pijem. Jetra će me ubiti. Umreću uskoro, svesna sam toga, ali ništa u životu nisam propustila. Nisam imala najbolji mogući život, ali proživela sam ga takvog", zaključila je Kristijana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.