Šta raditi kad je jetra masna?

Izvor: NaDlanu.com, 01.Nov.2014, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta raditi kad je jetra masna?

Fitoterapeuti objašnjavaju kako se stanje jednog od najvažnijih delova organizma može popraviti i prirodnim lekovima, ali te metode se moraju kombinovati s klasičnom medicinom

Prema kineskoj medicini, koja na čoveka gleda kao na drvo, jetra predstavlja koren organizma i samim tim ključ našeg zdravlja. Bez obzira na to što ima regenerativna svojstva, bez nje bismo mogli da preživimo svega dva dana, pa je od presudne važnosti voditi računa o ishrani, konzumaciji alkohola, >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << šećera i kofeina, kako bismo obezbedili besprekoran rad ovog vitalnog organa. Ukoliko organizam izlažemo pesticidima, aditivima, lekovima bez kontrole i različitim toksinima, stvara se mogućnost za nastanak masne jetre ili steatoze, a posledice mogu biti fatalne.

Masna jetra je ne tako retko stanje kod ljudi, koje - u slučaju da se ne otkrije na vreme - može prouzrokovati njeno uvećanje, pojavu kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, ciroze i karcinoma jetre i na kraju njenog potpunog otkazivanja.

Naš poznati fitoterapeut Miloš Ninković ističe da kod njega često dolaze pacijenti zamašćene jetre, niskog gvožđa i hemoglobina, pa čak i raka jetre.

- Probleme tih ljudi, nažalost, ne možemo da otklonimo, ali u saradnji s klasičnom medicinom u mogućnosti smo da im pomognemo i njihovo zdravstveno stanje popravimo za 60 odsto. Najvažnije što mogu da im posavetujem jeste da u organizam ne unose konzervanse i emulgatore, da jedu kuvanu hranu s mnogo svežeg povrća - objašnjava Ninković.

Kako ističe, za masnu, naduvenu i blokiranu jetru poseduje specijalan recept od korena lincure i lozove rakije. Ipak, neophodno je naglasiti da nije svako kadar da ga napravi, pošto treba voditi računa o tačnoj razmeri upotrebljenih sastojaka.

- Koren ove lekovite biljke trebalo bi potopiti u lozovu rakiju i držati ga šest-sedam nedelja. Narednih šest meseci može se uzimati pola rakijske čašice ovog leka, što će masti dovesti u balans - kaže Ninković i dodaje da postoje i druge kombinacije za prirodno čišćenje jednog od najvažnijih organa u organizmu, kao što su čaj od timijana, koren cikorije i cvet nevena.

Uglavnom je, kako objašnjava, reč o prirodnim antioksidansima, sa antikancerogenim i umirujućim dejstvom.

Za lečenje takozvane tihe bolesti, koju je zbog izostanka simptoma moguće zapaziti i posle čitave decenije, prvi uslov je prestanak unosa alkohola, pravilna i zdrava ishrana, kao i stalna, ali umerena fizička aktivnost.

PRVI SIMPTOMI SU SLABOST I GUBITAK TEŽINE

Prvi simptomi koji ukazuju na nepravilan rad jetre su slabost, gubitak težine i apetita, slaba koncentracija, mučnina, smanjena moć rasuđivanja i konfuznost. Nakon toga javlja se i uvećanje jetre, bol u centralnom ili gornjem desnom delu stomaka, tamne mrlje na koži vrata ili podlaktice, žutilo kože, svrab, krvarenje desni, pojava modrica, tamna stolica i na kraju unutrašnje krvarenje. Prema rečima stručnjaka, veoma je važno redovno raditi kompletnu laboratoriju krvi, a ako postoji sumnja da nešto nije u redu s jetrom, na red dolaze ultrazvučni pregled i biopsija.

Održava život

- jetra je najveći unutrašnji organ koji se sam obnavlja

- nalazi se u gornjem desnom delu trbuha, ispod rebara

- predstavlja nezamenljivu laboratoriju našeg organizma

- kod odraslog čoveka teška je između 1,2 i 1,5 kilograma

- ima ulogu prečišćivača krvi, razgrađivača masti, proteina i ugljenih hidrata, održava nivo glukoze u krvi, stvara žuč i enzime, skladišti minerale, vitamine i glikogen

Šta je za zdravu jetru poželjno uključiti, a šta izbaciti iz ishrane

Obavezno konzumirajte


- žitarice

- ribu, pileće i ćureće meso

- belance

- nemasno mleko i mladi sir

- hladno ceđena biljna ulja

- sveže povrće

- sveže voće, ceđene sokove i kompote

- čajeve i vodu

Izbegavajte

- termički obrađena uja

- masno meso

- kajmak, tvrde sireve i kačkavalj

- povrće koje nadima (kelj, karfiol, pasulj, celer, kupus, krastavac, krompir)

- jezgrasto voće

- gazirana i slatka pića

- kafu

- alkoholna pića

Nadlanu / izvor: Kurir

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.