Šta poručuje mečka Goca: Stiže li nam proleće?

Izvor: B92, 15.Feb.2016, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta poručuje mečka Goca: Stiže li nam proleće?

Mečka Gordana je ipak izašla iz svoje jazbine i videla senku, što bi prema narodnom verovanju trebalo da znači da će zima u Srbiji još trajati.

Foto: Valerie Everett / Flickr.com

Ipak, ona se nije uplašila pa je neko vreme provela pozirajući za fotografije.

Prema verovanju, ako je na Sretenje sunčan dan i medvedi izađu iz jazbine i uplaše se svoje senke, pa se vrate nazad, zima će trajati još šet nedelja.

Ako, pak, zbog oblaka ne vide >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << senku, zima će trajati još kratko.

Goca, pak, ne haje za vremensku prognozu, a vetrinar Zoo vrta Jožef Ezveđ kaže da ona nije pouzdan metreolog.

Prema njegovim rečima, mečka Gordana stara je oko 17 godina, odličnog je zdravlja i u dobroj je kondiciiji, ali za razliku od medveda u divljini ona nije imala pravi zimski san i često se budi i zimi, tako da nije pouzdan metereolog.

Ezveđ smatra da je razlog za to što živi u zatvorenoj sredini, ali i da globalno zagrevanje utiče na njeno ponašanje.

Njeni česti izlasci zimi mogu da predskazuju proleće, međutim njen biološki sat najverovatnije joj govori da nije još vreme da izađe, rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.