Šta nas je odvojilo od majmuna?

Izvor: B92, 02.Mar.2012, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nas je odvojilo od majmuna?

Ispostavilo se da je timski rad sposobnost koja je čoveka odvojia od majmuna, a ne samo povećana inteligencija piše Daily Mail.

Istraživači sa Univerziteta St. Andrews izjavili su da sposobnost čoveka da radi i sarađuje u grupi predstavlja ključnu stavku njegovog civilizacijskog uspeha.

Naučnici su grupama dece i šimpanzi postavili niz zagonetki koje su deca sa lakoćom rešavala zahvaljujući međusobnoj saradnji.

Iako majmuni imaju sposobnost da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uče jedni od drugih, oni sve zadatke rešavaju sami, dok su deca međusobno sarađivala. To im je dalo veliku prednost nad majmunima.

Istraživači smatraju da saradnja ključna odlika čoveka, ali je izuzetno retka u prirodi.

Sposobnost čoveka ne samo da uči već i da nadograđuje postojeće znanje bila je ključna za njegov razvoj i opstanak.

„Ljudi su u stanju da znatno efikasnije rešavaju čak i najkompleksnije probleme zahvaljujući nadogradnji tehnologija koje su osmislile prethodne generacije. Sa druge strane, životinje mogu da uče jedna od druge ali nisu u stanju da dalje same proširuju stečeno znanje", smatra jedan od istraživača, dr Luis Din.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta je čoveka odvojilo od majmuna?

Izvor: medio.rs, 02.Mar.2012

Ispostavilo se da je timski rad sposobnost koja je čoveka odvojia od majmuna, a ne samo povećana inteligencija piše Daily Mail.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.