Šta i kako se spakovati za putovanje?

Izvor: S media, 16.Jun.2010, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta i kako se spakovati za putovanje?

Svima je cilj putovati sa što manje prtljaga, ali sa svim potrepštinama. Kako biste uspeli u tome raspitajte se o vremenu i događajima kojima ćete prisustvovati...

Pakovanje za put može biti jedno od najstresnijih iskustva, zbog kojeg se mnogi ježe od same pomisli na putovanje. Šta poneti, koliko stvari poneti, hoće li vam sve stati u kofer, samo su neka od pitanja koja vam prolaze kroz glavu. Ono što morate imati na umu je da što manje prtljaga imate, to će vam biti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << lakše, posebno, ako putujete sami ili javnim prevozom.

Ujedno, ako idete na duže putovanje u stranu zemlju, raspitajte se kakvo je trenutno vreme i kakvo se vreme očekuje, kakvim ćete sve prigodama prisustvovati, šta ćete sve raditi, jer su vam to vrlo važni podaci za pakovanje. Kako bismo vam olakšali izbor šta ćete poneti i način na koji ćete se pakovati, pripremili smo vam nekoliko korisnih saveta.



Kombinacija odeće


Kada birate torbu ili kofer za putovanja, budite mudri. Izaberite prtljag koja ima dovoljno spoljnih džepova sa strane ili napred. Upravo taj prostor možete popuniti sa sitnicama, koje će vam dobro doći, ako su vam pri ruci i stvarima koje bi vam mogle smetati u glavnom delu kofera. Sa sobom nosite najmanja moguća pakovanja higijenskih potrepština, te ih ubacite u takve džepove. No, pre toga ih stavite u nepropusne torbice (nesesere) ili kesice, kako se tokom putovanja tečnost ne bi prolila po torbi. Pre nego što počnete pakovati odeću u kofer, izbrojte koliko ćete dana biti na putovanju. Na krevet složite odeću koji biste voleli ili treba da ponesete. Napravite selekciju.

Na primer, ako će vaše putovanje trajati šest dana, treba vam maksimalno tri para pantalona ili suknja ili neke slične kombinacije. Neka jedne pantalone ili suknja budu nešto elegantniji. Majice, košulje, sakoe i druge odevne predmete birajte da na taj način ih možete nositi u što više različitih kombinacija. Na taj način će se činiti da imate sa sobom više odeće. Ne nosite više košulja, majica, ili bilo kojeg odevnog predmeta, nego što ostajete dana. Takođe, pokušajte, ako je ikako moguće poneti odeću koja vam se ne gužva previše, dakle odeću od pamuka ili vune. Ona će vam takođe, biti vrlo ugodna za nošenje u bilo kojim situacijama.

Sprečite gužvanje

S pakovanjem počnite od pantalona i majica koje je najbolje zarolati. Pazite da to činite bez da ih pritom gužvate. Na taj način ćete gužvanje u koferu svesti na najmanju moguću meru. Na isti način možete zarolati suknje, ukoliko nemaju neobične krivine i volane. Ukoliko pakujete košulje položite ih na pantalone, neka budu presavijene u najmanjoj mogućoj meri. Isto vredi za odeću koju nosite na čišćenje i peglanje na hemijsko čišćenje. Sakoe stavite na sam vrh, presavijene kao i košulje.

Donje rublje stavite kako biste popunili eventualne praznine ili u neke manje pretince. Stvari pakujte na taj način da vam stoje u ravni. Ako odeća neće stajati u ravni, povećava se mogućnost gužvanja. Na vrh stavite stvari ili odeću za koju znate da će vam najpre trebati,na primer pidžama, kupaći kostim,peškir(manji).

Za šest dana, treba vam maksimalno dva para cipela, jedne elegantnije i jedne više ležernije. Važno je da pristaju uz odeću koju ćete poneti. Pre nego što cipele spakujete u kofer, stavite ih u čistu kesicu, da ne zaprljate odeću. Cipele je najbolje staviti na dno kovčega sa pantalonama ili u poseban odeljak ukoliko je moguće.

Kako biste uštedeli što više prostora, čarape možete staviti u cipele. Naravno, gotovo je nemoguće očekivati da se odeća neće izgužvati. Uvek postoji mogućnost da sa sobom ponesete sprej protiv gužvanja, s kojim možete poprskati odeću kada se otpakujte i obesite na vešalicu.

Osnovni spisak potrepština za put:

1. Punjači za mobilne i ostale baterije

2. Maleni set za manikir i pedikir

3. Maleni set za šivenje

4. Tablete protiv bolova, temperature i multivitamini

5. Mali set za prvu pomoć

6. Fen za kosu (prema potrebi), češalj

7. Četkica i pasta za zube

8. Šminka i sredstvo za skidanje šminke

9. Krema za lice i deo-sprej

10. Vlažne maramice(za putovanje ili baby) i suve maramice

11. Sapun ili gel za tuširanje, šampon (ako ne dobijete u hotelu)

12. Higijenski ulošci ili tamponi

13. Gumice za kosu i/ili ukosnice (ako imate dužu kosu)

14. Jastučić na naduvavanje za put

15. Sunčane naočare, kapa ili šeširić

Izvor: Žena.hr

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.