Šta da uradimo kada se neko davi: Nikako ne skačite da pomognete, može biti kobno VIDEO

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 15:05

Šta da uradimo kada se neko davi: Nikako ne skačite da pomognete, može biti kobno VIDEO

Veliki broj utapanja ove godine dogodio se u Srbiji, a ovi nesrećni slučajevi su u porastu sa dolaskom leta.

I pre samo dva dana na Dunavu se utopio muškarac na gradskoj plaži u Kladovu. Spasilac i instruktor Kristina Miladinović, koja radi u Udruženju spasilaca na vodi Srbije, govorila je o ovoj temi danas u emisiji TV Prva, "150 minuta", koja kaže da je povećan broj spasilaca u letnjoj sezoni te da su sva kupališta adekvatno pokrivena spasilačkim ekipama.

"Naš >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najvažniji deo posla jesu mere prevencije, to znači da učinimo sve da ne dođe do bilo kakve nezode. Takođe mi i na edukativan način govorimo ljudima šta da rade, a šta ne, kako bi njihov boravak na vodi bio bezbedan. Nema skakanja recimo, ili trčanja. To su neke od preventivnih mera na koje svakodnevno upućujemo ljude", priča Kristina i objašnjava kako izgleda primer jedne akcije spasavanja.

"Najpre jedan od spasilaca jakim zviždukom obavesti druge da je došlo do intervencije. Time informišemo i jedni druge, a i kupače da se pomere odnosno da nam olakšaju sam proces intervencije. Onda ulazimo u vodu i preduzimamo određene tehnike kojima bi trebalo da što pre i na što bezbedniji način završi tu akciju", priča spasilac i apeluje da nestručna lica ne ulaze u vodu kako bi pomogli drugima, jer se takve akcije često završe kobno po oba lica. U takvim situacijama trebalo bi licu koje je u nevolji dodati nešto na šta će da se popne ili za šta će da se uhvati, poput štapa, grane, lopte, prsluka ili bilo čega drugog, pomoću čega može da izroni i udahne vazduh.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u videu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.