Srpski specijalitet proglašen za najbolji doručak na svetu

Izvor: B92, 14.Dec.2023, 13:52

Srpski specijalitet proglašen za najbolji doručak na svetu

Jedan od omiljenih srpskih specijaliteta pobedio je konkurenciju i istakao se kao najbolji doručak na svetu.

U pitanju je jelo komplet lepinja, iz zapadne Srbije, a prvo mesto na listi od čak 100 svetskih jela zauzelo je na sajtu specijalizovanom za hranu i gurmanluke Taste Atlas.

Ovaj stari srpski specijalitet datira još iz vremena pre Drugog svetskog rata, a takođe ga mnogi zovu i užička lepinja. U pitanju je lepinja koja se peče u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pećnici "na drva", a potom se na nju stavlja kajmak, umućeno jaje, kao i pretop ili moča koja nastaje od masti koja curi dok se peče jagnjetina (ponekad prasetina).

Ovako spremljena lepinja se potom zapeče, a onda je spremna za jelo. Obično se jede rukama, a mnogi smatraju i da je tako još slađa.

Postoje i varijacije komplet lepinje, a najpoznatija je ona sa pršutom.

Na pomenutom sajtu, naš specijalitet osvojio je prvo mesto sa ubedljivom ocenom od 4,8, od maksimalnih 5, a prvo mesto deli sa malezijskim specijalitetom roti canai.

Na drugom mestu je pão de queijo iz Brazila, a osim užičke lepinje, na ovom spisku nalaze se još neka srpska jela poput bureka sa sirom koji je zauzeo 27. mesto, a potom i gibanice koja je na 75. mestu na listi. Takođe, na ovoj listi je bilo dosta delikatesa i iz Bosne, kao i Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čuvena komplet lepinja proglašena najboljim doručkom na planeti za 2023.

Izvor: Luftika.rs, 14.Dec.2023

Ako niste znali, jedan domaći specijalitet i zvanično je najbolji doručak koji možete pojesti na planeti.. Od 100 odabranih jela uz koje možete započeti dan, naša komplet lepinja nalazi se na prvom mestu liste renomiranog i svetski priznatog sajta.. Čuveni gastronomski sajt Taste Atlas danas...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.