Srpski jutjuber pokušao da namami dečaka putovanjem, potom novcem: Ovo je ozbiljan problem VIDEO

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 20:01

Srpski jutjuber pokušao da namami dečaka putovanjem, potom novcem: "Ovo je ozbiljan problem" VIDEO

Video koji kruži društvenim mrežama na kom se vidi da jutjuber Danilo Badnjar Čoda prilazi detetu, nudi mu da krene sa njim u Crnu Goru, kao i novac ukoliko da tačan odgovor na postavljeno pitanje, uznemirio je javnost. Jutjuber je ceo događaj predstavio kao šalu, ali ta šala nikome nije bila smešna, posebno ne roditeljima male dece. Proveravali smo da li je policija reagovala i koliko je opasno da osoba, koja putem interneta ima veliki uticaj na decu, šalje ovakve poruke?
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ovo je snimak na kom se vidi kako jutjuber poznat pod nadimkom Čoda pokušava da namami dečaka u parku da ide sa njim u Crnu Goru, a potom mu nudi i 500 dinara ukoliko odgovori tačno na postavljeno pitanje. Dete odbija da razgovara sa nepoznatom osobom, a jutjuber objašnjava da se samo šali.

Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu ocenio je ovaj potez kao vrlo opasan gest.

"Jedan vrlo neozbiljan, nesmotren i kranje opasan gest pogotovo od čoveka koji jeste uticajan na društvenim mrežama i gde zaista svaki drugi pokušaj drugih ljudi može biti motivisan onim što je ovaj čovek uradio."

Mnogi roditelji strahuju upravo od toga - da bi neko sa pogrešnim namerama zaista na takav način mogao da namami decu koja bi, na osnovu pomenutog događaja, mogla da nasednu misleći da je reč o šali.

Psiholog Radmila Bojović dala je svoje mišljenje:

"Nameće se kao logičan zaključak da je to moguće, jer ako je to mogao taj i taj koji je popularan, zašto neko dete koje je možda naivnije zašto ne bi poverovalo da je i ovo neka šala."

Postavlja se pitanje da li smo se opametili posle tragedije u Ribnikaru, ali i samoubistva influenserke, na šta je navodno uticao Baka Prase. Nakon niza negativnih komentara na društvenim mrežama jutjuber se oglasio na svom instagram nalogu:

"Pitanje za polazak u Crnu Goru je bila očigledna šala i svi nervozni i negativni (uglavnom stariji) ljudi, kojima se nije svidela, su krenuli da me napadaju iako ni u jednom momentu nisam imao lošu nameru prema detetu koje je očigledno vaspitano kako treba. Molio bih ovim putem roditelje ovog dobrog deteta da mi se jave lično ukoliko žele da obrišem video."

Da li je svakome dozvoljeno da radi šta poželi i da ne snosi odgovornost? Pravnici podsećaju da niko nema prava da snima decu bez dozvole roditelja i to objavljuje na internetu.

"Ovako postupanje, po meni, budi ozbiljan problem, jer je on pokušao da iskoristi dete u neke komercijalne svrhe za sopstvenu dobit bez odobrenje i pristanka roditelja što se negde nalazi na granici krivičnog dela." "Policija ako smatra da ima elemenata krivičnog dela može da reaguje odmah, odnosno tužilaštvo" istakao je advokat Vuk Stevanović.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova, kojem smo, između ostalog, uputili pitanja - da li je policija povodom navedenog slučaja reagovala i da li može da reaguje samo na osnovu video snimka na društvenim mrežama rečeno nam je da policiji nije prijavljen ovakav događaj. Pravnici objašnjavaju da policija treba da postupa na osnovu prijave Tužilaštva koje je dužno da reaguje na osnovu naznake krivičnog dela. A iz Republičkog javnog tužilaštva do emitovanja priloga odgovor nismo dobili.

Više možete videti u videu ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.