Sredstva za samopotamnjivanje oštećuju plod i izazivaju rak

Izvor: Domino Magazin, 24.Jul.2012, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sredstva za samopotamnjivanje oštećuju plod i izazivaju rak

U ovim proizvodima se nalaze jedinjenja koja utiču na zdrav razvoj beba...

Žene koje koriste sredstva za samopotamnjivanje mogu da imaju problema sa plodnošću ili da ugroze zdravlje bebe, kažu stručnjaci.

Iako su mnogi govorili da je ovo bezbednija alternative za sunčanje i solarijum, ovi proizvodi mogu da sadrže “koktel” hemikalija koji nose rizik po zdravlje, a može čak da izazove rak.

Među opasnim sastojcima koji su pronađeni u ovim proizvoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << su jedinjenja koja remete rad hormona, što može da utiče na zdrav razvoj beba.

Takođe, ove kreme često sadrže kancerogene materije uključujući formaldehid i nitro-supstance, kao i hemikalije koje iritiraju kožu i izazivaju alergije, dijabetes, gojaznost i problem sa plodnošću.

Oni su mnogo opasniji od bilo kojih drugih kozmetičkih proizvoda jer mogu da ugroze fetus i otrovni su. Aktivni sastojak u ovim proizvodima je dihidroksiaceton koji reaguje sa amino kiselinama na koži i tako izaziva tamnjenje.

Kada se nanese na telo, često se udiše i apsorbuje u krvotok, a naučnici kažu da može da ošteti DNK, i izazove mutacije i tumore.

Oni takođe tvrde da hemikalije mogu da pogoršaju astmu i druge probleme sa plućima, kao što je emfizem.

Mnogi proizvođači tvrde da su zakoni u Evropi vrlo strogi kada su u pitanju kozmetički proizvodi i da ih se oni pridržavaju, ali pitanje je koliko…

Photo: Flickr

Nastavak na Domino Magazin...






Povezane vesti

Kreme za samopotamljivanje izazivaju kancer

Izvor: NaDlanu.com, 24.Jul.2012

Pre nego što krente da kupite kremu za samopotamljivanje dobro razmislite da li se isplati kupovati nešto što može da izazove sterilitet, kancer ili alegrje. ..I pored upozorenja o štetnosti preparata za samopotamnjivanje, ova grana kozmetičke industrije postaje jedna od najbrže rastućih u Velikoj...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.