Srećan Badnji dan svima koji slave!

Izvor: B92, 24.Dec.2013, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećan Badnji dan svima koji slave!

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju prema Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Badnje veče.

Božić, dan kada se veruje da je rođen Isus, 25. decembra, obeležavaju Rimokatolička, protestantska, i anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve, koje su prihvatile Gregorijanski kalendar.

Zajedno sa Uskrsom i Duhovima, Božić spada u tri najveća hrišćanska praznika. Jerusalimska patrijaršija, ruska, srpska, makedonska, gruzijska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ukrajinska crkva se drže starog, julijanskog kalendara, pa Božić obeležavaju 7. januara.

Božićno slavlje traje nekoliko dana - kod rimokatolika, sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara. Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila devica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu.

Budući da se u Novom zavetu ne navodi kada se tačno rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić, nego samo Uskrs. U prvo vreme postojanja hrišćanske crkve, Božić i Bogojavljenje su proslavljani u isti dan, a praznik je nazivan Epifanija.

Božić je poceo da se slavi u Rimu, prema mnogim izvorima, na dan kada se prethodno slavilo rođenje paganskog boga sunca, Sola.

U Rimokatoličkoj crkvi se u noći između Badnjeg dana (24. decembra) i Božića (25. decembra) služi sveta misa koja se zove ponoćka. Centralnom proslavom na Badnje veče u Crkvi svetog Petra u Vatikanu predsedava papa.

Sutradan, 25. decembra u podne, papa u Vatikanu sa lođe crkve Svetog Petra drži govor i daje blagoslov Urbi et orbi (gradu /Rimu/ i celom svetu).

Simboli Božića kod rimokatolika su jasle, u kojima je Hrist rođen, jelka kao večno zeleno drvo i adventni venac.

Kićenje božićnog drveta je star običaj, ali nije bio raširen sve do sredine 19. veka, kada se širi uglavnom pod uticajem nemačke tradicije. Sada je prihvaćeno u celom svetu.

Za Božić se u crkvama postave jasle, sa scenografijom koja treba da dočara ambijent staje i skromne uslove u kojima je Hrist rođen, potiče iz 13. veka.

Simbolične i stilizovane jasle u svojim domovima danas imaju i mnogi vernici. Venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

Višenedeljni post uoči praznika primenuju svi hrišćanski vernici.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srecan-Badnji-dan-svima-koji-slave

Izvor: medio.rs, 24.Dec.2013

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju prema Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Badnje veče.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.