Sreća je nasledna

Izvor: B92, 07.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sreća je nasledna

Sreća se ne može kupiti, ali se može naslediti, tvrde britanski i australijski naučnici.

Istraživanje sprovedeno nad 1.000 parova identičnih i dvojajčanih blizanaca pokazalo je da geni određuju polovinu ličnih karakteristika koje ljude čine srećnima, dok su za ostatak ljudske dobrobiti zaslužni faktori kakvi su veze, zdravlje i karijera.

"Ustanovili smo da je oko polovina stvari koje jedne čine srećnijima od drugih pitanje genetike. To je zaista iznenađujuće", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kazao je istraživač Univerziteta u Edinburgu i vođa istraživanja Tim Bejts. Učesnici u istraživanju - stari od 25 do 75 godina - odgovarali su na seriju pitanja o svojoj ličnosti, odnosno o tome koliko su u životu zabrinuti, a koliko zadovoljni.

Imajući u vidu da identični blizanci dele iste gene, a dvojajčani ne, naučnici su identifikovali zajedničke gene koji su zaslužni za određene osobine i ljude čine predodređenima za sreću. Osobe koje su komunikativne, stabilne, vredne i savesne, češće su i srećnije, navode naučnici u listu "Sajkolodžikal sajens".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.