Spektakularni prizori sa severa Evrope: Vulkanska erupcija stvorila veliki tornado VIDEO

Izvor: B92, 05.Avg.2023, 08:11

Spektakularni prizori sa severa Evrope: Vulkanska erupcija stvorila veliki tornado VIDEO

Spektakularni prizori stižu sa Islanda: zbog erupcije vulkana nastao je tornado.

Na snimku se vidi tornado iz vulkana Litli-Hrutura koji se formirao na Islandu prošlog meseca. Zapanjujući prizori su rezultat toplote lave koja zagreva vazduh iznad nje, čineći vazduh manje gustim i podižući ga. Pod pravim uslovima vetra, ovaj stub vrućeg vazduha počinje da se okreće kao brzi vadičep i izgleda kao tornado.

Vulkan već izbacuje rastopljenu lavu u vazduh koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se spušta daleko iza ruba kratera. Dejvid Smart, istraživač oluje na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je da bi termin "tornado“ mogao da se koristi u ovom slučaju, iako se verovatno razlikuje od tradicionalne definicije tornada.

Ovoj podzemnoj erupciji prethodio je "seizmički roj" od 7.000 zemljotresa u regionu, od kojih je najveći bio zemljotres jačine 4,8 stepeni po Rihterovoj skali, saopštio je islandski meteorološki zavod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.