Izvor: Blic, 27.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasio sebi život melemima

Spasio sebi život melemima

BAJINA BAŠTA - Branko Obradović (72) iz zaseoka Dona u bajinobaštanskom selu Bačevci do 1972. godine živeo je kao i hiljade drugih stanovnika Beograda. Radio je kao vozač u beogradskoj 'Tunelogradnji' i, kako kaže, sve mu je bilo lepo. A onda je te, za njega kobne godine primio vakcinu protiv 'variole vere” i život mu se pretvorio u pakao. Zapravo, ostao je bez nogu.

- Do tada nikad nisam bio bolestan. Odmah posle dobijanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vakcine počinju moje muke jer mi je gangrena zahvatila obe noge. Osam puta su mi sekli što jednu, što drugu nogu, dok nisam ostao bez obe. Stanje se pogoršavalo i svi su mislili da ću da umrem - priča Branko.

Kaže da bi sigurno i umro da nije uzeo stvar u svoje ruke. Posle tri godine muka, 1975. godine, pozvao je jednog kolegu da dođe po njega i bukvalno je pobegao iz bolnice.

- Gde ću, šta ću, nego u moje rodno selo. Setim se moje babe Darinke, koja je znala sa travama, a i mene je tome učila. Velim, nemam šta da izgubim i počnem sebi da spravljam čajeve i meleme. Od tada nisam tabletu popio, a umesto da umrem kao zaboravljeni invalid postao sam cenjeni travar - kaže Branko ili, kako ga svi zovu, Brko travar.

Veli da se vrlo brzo pročulo da je sebi pomogao i nevoljnici su počeli da dolaze u Don po pomoć. Branko je počeo sve ozbiljnije da se bavi travama i da proširuje svoja znanja.

- Kontaktirao sam mnoge poznate travare, učio, uzimao recepte. Bez nogu ne mogu da idem u berbu, pa trave kupujem, i to sa svih strana, od Crne Gore do Subotice. Imam oko 600 recepata, a radim sa 40 vrsta trava - priča Brko.

Svoje znanje je 1996. godine pretočio u knjigu 'Lekovito bilje i saveti u ishrani”, koja je, u dva izdanja, prodata u više od 20.000 primeraka. Svojim čajevima, melemima i sirupima pomaže obolelima od mnogih bolesti. Kaže da mu je najtraženiji 'opšti čaj” i čaj za sterilitet.

Otkad mu je žena umrla živi sam i, iako nema obe noge, sve po kući radi. Kuva, pere, čisti, loži vatru. Jedne godine je kopao i kanal za telefonski kabl.

- Osećam se kao da mi je 50 godina. Čovek, dok ga ne snađe nevolja, nije svestan kako sve sebi može da pomogne i koliko je život lep - kaže Branko. J. Trijić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.