SpaceX: Stiže nova letelica za astronaute

Izvor: B92, 07.Maj.2015, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SpaceX: Stiže nova letelica za astronaute

Kompanija SpaceX uspešno je lansirala novu svemirsku letelicu Crew Dragon koja će jednog dana prevoziti astronaute u orbitu.

Lansiranje je prošlo bez poteškoća - ukupno vreme između lansiranja i spuštanja trajalo je 1 minut i 39 sekundi, kada je letelica uspešno dodirnula površinu Atlantskog okeana odakle ju je pokupio obližnji brod.

Sletanje bi u budućim svemirskim misijama trebalo da se odvija na tlu - dizajn letelice uključuje 8 Drako propelera da strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji će jednog dana omogućavati letelici da sleti na tlo kako bi kasnije mogla ponovo da poleti.

Vozilo Crew Dragon demonstriralo je kako se odvaja od rakete i nosi astronaute na bezbedno mesto u slučaju vanrednog stanja na lansirnoj rampi, poput rizika od eksplozije.

Amerićka svemirska agencija (NASA) nada se da će neka od privatnih svemirskih kompanija poput Boing ili SpaceX početi u skorijoj budućnosti da prevozi astronaute u svemir, zahvaljujući čemu bi manje zavisila od ruske letelice Sojuz.

Letelica bi prevozila astronaute u orbitu - poput Međunarodne svemirske stanice, a SpaceX takođe planira da projekat primeni u misiji na Mars.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.