Sovjetska propaganda protiv Jugoslavije

Izvor: Domino Magazin, 09.Apr.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sovjetska propaganda protiv Jugoslavije

Posteri koji će vas šokirati: Ali stvari se nisu mnogo promenile do danas

Otkrili smo vrlo zanimljivu seriju propagandnih postera nastalih u Sovjetskom Savezu, čija meta je bila upravo naša Jugoslavija. Ali da bismo shvatili njihovo značenje i izvukli paralele sa današnjom vremenom potrebno je da se vratimo malo unazad.

photo via feldgrau

Prevod: U jednom od svojih govora Tito je rekao da on ide u socijalizam svojim putem.

Njegov put
.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << />
Tako su kraj Drugog svetskog rata obeležile pre svih dve velike sile. Sjedinjene Američke Države i Sovjetski Savez. SAD i SSSR angažuju velike snage za oslobođenje Evrope i praktično je na terenu dele na pola.

photo via feldgrau

Prevod: Pred izbore u Jugoslaviji

Tito je za 26. mart raspisao izbore za novu narodnu skupštinu. Fašističko-izdajnička Titova klika oduzima biračko pravo najboljim borcima radničke klase i radnika seljaka, ubija ih i zatvara po zatvorima i koncentracionim logorima.

Tito: A sada da prebrojimo, ko je glasao protiv.


Na nesreću naroda istočne Evrope, njihove zemlje su potpale pod uticaj Sovjetskog Saveza i Staljina koji je odmah formirao Istočni blok i u svim zemljama postavio marionetske vlade uz stalnu pretnju vojnom intervencijom. Upravo se to i dogodilo tokom protesta u Budimpešti 1956. godine i Pragu 1968. godine kada su demonstracije protiv Sovjetske okupacije surovo ugušene.

Jedino u Jugoslaviji, nova vlada je formirana bez uticaja Sovjetskog Saveza.

photo via feldgrau

Prevod: Zmijsko leglo

Diverzije

Izdaja

Teror

Špijunaža


A onda, na Vidovdan 1948. godine objavljena je Rezolucija Informbiroa. Na sastanku u Bukureštu, po Staljinovom diktatu, istočnoevropske komunističke partije optužile su jugoslovenske komuniste i Tita da vode nacionalističku i antisovjetsku politiku, kao i da se priključuju zapadnim imperijalistima. Sovjeti su planirali da obore jugoslovensko rukovodstvo čime bi se omogućilo da Sovjetski Savez eksploatiše Jugoslaviju, baš kao i sve ostale istočnoevropske zemlje.

photo via feldgrau

Prevod: Replika sa Vol Strita

U toku prošle godine, Tito i njegova zla desna ruka Ranković su ubili, uhapsili ispitivali i mučili više komunista nego prethodni buržoaski režim Jugoslavije za 10 godina.

Pokrovitelji Rankovića: Sada u Beogradu imamo svoju ruku!


U Jugoslaviju i posebno Srbiju ubačeno je na stotine tajnih agenata, planirane su zavere i ubistva, ekonomska blokada i pretnje invazijom. Uz naše granice sovjetske trupe su imale preteće vojne vežbe. Ipak, Staljinov plan nije uspeo, ali ostala su brojna svedočanstva iz tog vremena. Recimo kao ovi posteri koji optužuju Jugoslaviju i Tita za uzimanje američkih dolara.

photo via feldgrau

Prevod: Pun pogodak

Tito: Nemaju sreće moji pitomci! Pravo iz školske klupe završiće na optuženičkoj klupi.

Šema špijunske agenture UDB

na knjizi: slučaj protiv Titovih špijuna


Zanimljivo je da je zvanični Beograd u svojoj štampi objavio sve sovjetske optužbe, dok u Sovjetskom Savezu i Istočnoj Evropi ni jedan tekst u kome se Jugosloveni brane od optužbi nije prenesen. Staljin je optuživao Jugoslaviju za nedostatak demokratije navodeći svoju vladavinu kao idealan primer.

Dok se spremao za vojnu invaziju govorio je o sebi kao mirnom internacionalisti.

photo via feldgrau

Prevod: Franko i Tito imaju mnogo zajedničkog

U sadašnjosti

I u budućnosti


E sad, nešto ne pamtimo naše bake i deke kao američke špijune i fašiste, kao što su predstaljeni u Sovjetskoj propagandi?

Imajući sve to u vidu zanimljivo je pogledati i neke od propagadnih slika koje kruže po internetu ovih dana, uoči ruske okupacije Ukrajinske teritorije Krim. Ako ste mislili da su nastali spontano grdno se varate. Sličnosti sa sovjetskom propagandom su dramatične, pošto su u ruskim medijima Ukrajinci predstavljeni kao fašisti i plaćenici dok je Evropa predstavljena kao čisto zlo:

photo: imgur

Sa jedne strane su pederi, Evropa, narkomanija, đavo lično, a sa druge strane su anđeli, vojska, vitezovi, crkve, astronauti, porodica i tenk. Naravno i nepoštovanje ljudskih prava, totalitarni režim, siromaštvo i manipulacija medijima. Zaboravili su da spomenu najviše procente alkoholizma i narkomanije upravo sa desne strane...

photo via

Ruski medved će odbraniti Ukrajinu, tako što će joj oteti pola teritorije kada pokuša da samostalno donese neke odluke i uz to prijateljski duplirati cenu gasa.

photo: epa, via guardian

Strah od fašizma iz Evrope - već 60 godina omiljeni motiv ruskih propagandnih eksperata.

photo via

Mali nejaki medved je drugo ime za zemlju koju planiramo da osvojimo i čiju nezavisnost ne priznajemo iako smo je upravo mi sami garantovali.

A onda možemo da se setimo da i kod nas takozvane “patriotske organizacije i stranke” koje otvoreno promovišu utapanje Srbije u Rusiju i poklanjanje naših resursa, sve one koji se ne slažu sa njima odmah karakterišu kao izdajnike i strane plaćenike. Kao Američke špijune koji su plaćeni za sve što rade.

Vrlo zanimljivo priznaćete?

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.