Sonda Nasa uzela uzorak sa asteroida Benu

Izvor: B92, 21.Okt.2020, 15:53

Sonda Nasa uzela uzorak sa asteroida Benu

Svemirska letelica Nasa dodirnula je površinu asteroida Benu i sakupila uzorak stene koja potiče iz početaka našeg Sunčevog sistema.

Mehanička ruka sonde Oziris-reks, duga 3,35 metara, uzela je šaku kamenja u blizini severnog pola asteroida, prenosi Rojters.

Benu, koji se nalazi više od 100 miliona kilometara od Zemlje i čije se teo u obliku žira formiralo u početku solarnog sistema, mogao bi da da odgovore o početku života na Zemlji.

Operacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u trajanju od 16 sekundi zahtevala je visoku preciznost, a uspešno je obavljena na udaljenosti od čak 330 miliona kilometara od Zemlje.

"Sve je prošlo savršeno. Večeras smo ispisali istoriju", rekao je nekoliko minuta nakon kontakta šef misije Dante Loreta.

Sonda će tokom dana poslati slike kolekcije uzoraka, kako bi naučnici utvrdili koliko je materijala prikupljeno i da li je potreban još jedan pokušaj prikupljanja uzoraka.

Ako se utvrdi da je misija bila uspešna, sonda će krenuti nazad ka Zemlji, a njen dolazak se očekuje 2023. godine.

Sonda duga šest metara kružila je oko Benua od kraja 2018. godine kako bi se pripremila za ovu vrlo složenu operaciju.

Prošle godine Japan je uspeo svojom sondom Hajabusa 2 da prikupi malu količinu prašine s drugog asteroida Rajugua i putuje nazad ka Zemlji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.