Šokantno otkriće u Kaliforniji: Pronašli su tajnu laboratoriju sa miševima zaraženim kovidom

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 18:10

Šokantno otkriće u Kaliforniji: Pronašli su tajnu laboratoriju sa miševima zaraženim kovidom

Ilegalna laboratorija puna infektivnih agenasa, medicinskog otpada i stotina miševa koji su bioinženjerskim procesima modifikovani da bi se zarazili kovidom 19 i potom ga nosili u sebi otkrivena je u gradu Ridli u američkoj državi Kaliforniji, piše USA Today.

Prestige Biotech, kineska kompanija registrovana u susednoj državi Nevadi, vodila je dotičnu nelicenciranu laboratoriju, a gradonačelnica Ridlija Nikol Ziba rekla je da kompanija želi da objekat na kraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postane dijagnostička laboratorija. "Nikada nisu imali radnu dozvolu. Grad nije znao da su oni u toj zgradi i da rade prikriveno", rekao je Ziba.

Odeljenje za javno zdravlje okruga Fresno počelo je da istražuje laboratoriju u decembru 2022. godine nakon što je gradski inspektor primetio baštensko crevo povezano sa skladištem za koje se smatralo da je prazno i gde nije registrovano preduzeće. U martu su inspektori otkrili da se u zgradi nalaze razne hemikalije, biološki materijali, telesne tečnosti i stotine miševa. U sumnjivoj laboratoriji pronađeni su i medicinski instrumenti i potrepštine koje su verovatno razvijene u laboratoriji, kao što su testovi na trudnoću i kovid-19. "S obzirom na to da smo mali grad sa 26.000 stanovnika, bili smo šokirani kada smo ušli u zgradu koja je trebalo da bude prazna i otkrili laboratorijsku opremu i žive bele miševe“, rekla je Ziba.

Nakon nekoliko pokušaja da kontaktiraju Prestige Biotech, vlasti okruga Fresno optužile su ga za netransparentnost i nepoštovanje propisa, poput onog koji kaže da se opasan i medicinski otpad mora odlagati na poseban način i na posebnim mestima. Dana 7. jula, službenici Odeljenja za javno zdravlje okruga Fresno uklonili su sve sumnjive materijale iz ilegalne laboratorije.

Gradonačelnica Ridlija Nikol Ziba rekla je da su gradski zvaničnici takođe morali da sprovedu specijalnu istragu o skladištu pošto je to privatno vlasništvo.

Nakon što su lokalne vlasti utvrdile da neko radi u ilegalnoj laboratoriji, u istragu su se uključili državni i savezni organi, uključujući i Federalni istražni biro (FBI). Nalog za pregled skladišta istražitelji su dobili u martu. "U pojedinim prostorijama skladišta pronađeno je nekoliko kontejnera sa tečnostima i raznim priborom. U objektu su pronađeni i krv, tkiva i drugi uzorci telesnih tečnosti i seruma. Inspektori su pronašli i hiljade neobeleženih epruveta sa nepoznatim tečnostima i biološkim materijalom u laboratoriji“ , navodi se u dokumentima koje su nadležni dostavili sudu.

U laboratoriji su pronađene i stotine miševa. Laboratorijski radnici im nisu davali ni hranu ni vodu, a držali su više jedinki u kavezima nego što je trebalo. Saradnik u Prestige Biotechu rekao je istražiteljima da su miševi "genetski modifikovani da bi se zarazili i nosili kovid-19“. U aprilu je grad zaplenio miševe i kasnije eutanazirao 773 miša. Prema dokumentima dostavljenim sudu, 180 miševa je već uginulo.

Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), američka nacionalna agencija za javno zdravlje, uključili su se u istragu ilegalne laboratorije u Kaliforniji kada je unutra pronađeno približno 30 zamrzivača i frižidera. CDC je pronašao najmanje 20 potencijalno infektivnih agenasa u laboratoriji. "Na kraju smo pronašli viruse kao što su HIV, kovid, klamidija, rubeola i malarija“, rekla je gradonačelnica Ziba.

Prestige Biotech je pokrenuo nelicenciranu i neregulisanu laboratoriju u Ridliju u oktobru 2022. Predsednik kompanije Ksiukuin Iao rekao je gradskim zvaničnicima da je Prestige Biotech preuzeo imovinu propalog Universal Meditecha. Prestige Biotech je bio njen kreditor. Imovina Universal Meditecha koju je kupio Prestige Biotech zatim je premeštena u skladište u Ridliju. Lokalne vlasti kažu da im Prestige Biotech nikada nije dostavio validne dokumente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.