Sok od paradajza ukusniji u avionu?

Izvor: B92, 19.Okt.2010, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sok od paradajza ukusniji u avionu?

Kako je moguće da samo ketering Lufthanze u avionima posluži 1,7 miliona litara soka od paradajza svake godine? Naučnici se nisu zadovoljili odgovorom samo na to pitanje: hteli su da otkriju koliko nam se menja ukus za hranu i piće dok letimo.

Zašto ljudi toliko naručuju sok od paradajza kada su u avionu? Na to pitanje su poslednjih meseci pokušavali da odgovore istraživači Instituta Fraunhofer iz Holckirhena kod Minhena. I našli su razloge.

Za sada naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znaju da se na približno 10 kilometara visine vlažnost vazduha u avionu smanjuje za nekih 15 odsto, a niži pritisak svu tečnost u telu potiskuje na gore. Takođe, kada je manja vlažnost vazduha i grlo se brže suši što izaziva žeđ. Sve ovo zajedno ima još jedan efekat - u opisanim uslovima receptori ukusa i mirisa sporije i teže šalju signale do mozga.

"To je kao prehlada", rekao je nemačkom državnom radiju "Dojče vele" Florijan Majer koji predvodi tim istraživača.

"Kada ste prehlađeni, nosna sluznica se uvećava i slabije registrujete mirise i ukuse", rekao je on.

Majer i njegov tim su obavili ispitivanja u komori sa niskim pritiskom sagrađenoj oko jednog dela Erbasa A310.

"Ovde imamo temperaturu od 20 stepeni, vlažnost vazduha od 10 do 15 odsto i dobru ventilaciju - to su sve uslovi tipični za let putničkim avionom", objasnio je Majer.

"Posebno je važno što smo smanjili pritisak na 750 do 800 milibara, dok je na nivou mora pritisak iznad 950 milibara", dodao je on.

U putničkoj test kabini su i test putnici. Sedišta vibriraju, buka je ista kao u pravom avionu, a ljudi razgledaju menije i razmišljaju šta da naruče za jelo i piće.

Istraživači su već otkrili da hrana u avionu mora biti jače začinjena nego ona na zemlji.

"Začinjena hrana poput kineske ili indijske je uvek tražena, dok recimo u ribu sa belim sosom mora da se doda još začina kako bi se pojačao ukus", kaže Majer.

Lufthanzini dobavljači hrane su, na osnovu ovih testova, već ubacili više soli u lepinje i kifle.

Začini otkrivaju i zašto je sok od paradajza toliko tražen - on naime ima prilično soli i bibera u sebi.

"Ukus soka od paradajza se menja sa pritiskom. Pretpostavimo da ljudi probaju ovaj sok na zemlji i nisu zadovoljni ukusom - ako probaju isti sok u vazduhu, na sniženom pritisku, daće mu bolje ocene", istakao je nemački naučnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.