Izvor: Nezavisne Novine, 20.Maj.2017, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smutite sebi smoothie

Ljeto nam se približava i definitivno je vrijeme da izbacimo masnu hranu iz naše ishrane. Savršeni obroci puni energije su smoothie, koji mogu biti vaš najbolji prijatelj, ali ukoliko ne pazite šta stavljate u njega čak i najgori neprijatelj.

Smoothie, koji je pun umjetnih zaslađivača, zaslađenog voćnog jogurta ili prekomjerne količine voća, može sadržavati veliku količinu šećera. Takav smoothie može uzrokovati nastanak hronične upale u tijelu i oslabiti imunološki >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sistem, što definitivno nije zdravo.

Smoothie koji se sastoji od pravih namirnica možda neće biti toliko ukusan, ali će imati veliku količinu antioksidansa, minerala i vitamina. On je savršen za užurbani stil života. Jednostavan je za pripremu, a sadrži hranjive tvari i obrok je koji samo popijete.

One će obogatiti ukus smoothija. Odličan su izvor proteina i minerala. Sadrže čak tri puta više esencijalnih masnih kiselina u odnosu na ostale sjemenke.

Ukus chia sjemenki je neutralan pa će se slagati sa gotovo svim namirnicama. Stručnjaci savjetuju da kupujete organski uzgojene chia sjemenke kako biste izbjegli veliku količinu pesticida koji se mogu u njima naći.

Iako su gorkastog ukusa, odličan su dodatak smoothiju jer će ostali sastojci smanjiti gorčinu. Jedan su od najboljih izvora antioksidansa i aminokiselina. Naime, goji bobice sadrže čak 18 različitih vrsta aminokiselina. Tradicionalne kulture cijene ove bobice jer jačaju imunološki sistem i štite vid. Takođe pospješuju rad jetre i bubrega, koji su glavni u oslobađanju tijela od toksina.

Niste ljubitelj kelja? U ovom zdravom zelenom lisnatom povrću možete uživati tako da ga u blenderu pomiješate s omiljenim povrćem. Bilo bi šteta da kelj uopšte ne konzumirate jer je to jedna od najzdravijih vrsta povrća. Osim brojnih vitamina i minerala, kelj sadrži spojeve koji smanjuju rizik od nastanka raka.

Odličan je za kremaste smoothije. Kakao je sirovi oblik čokolade i jedan je od najboljih izvora antioksidansa i magnezijuma. Istraživanja su pokazala da kakao može poboljšati ukupno zdravlje i smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti. Odličan je izvor željeza i kalijuma, koji su neophodni za pravilan rad organizma.

Ova neobična biljka je intenzivnog ukusa i bogata vitaminima B kompleksa, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Korijen ove biljke se već dugo koristi u tradicionalnoj medicini kako bi se povećala želja za seksom i pobijedio umor.

Odličan je izvor laurinske kiseline koja štiti imunološki sistem. Naučnici su otkrili da kokosovo ulje sadrži neke spojeve koji se nalaze u majčinom mlijeku.

Kokosovo ulje je blagog ukusa i slaže se s raznim vrstama namirnica, naročito s bananama, jagodama, medom i bademovim mlijekom.

Bogat je vitaminom E i smanjuje rizik od nastanka Alchajmerove bolesti. Takođe je odličan izvor biljnih proteina, zbog čega je odličan izbor za vegetarijance. Avokado sadrži veliku količinu masti, ali u većoj mjeri nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju nivo lošeg (LDL) i povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola.

Sastojci (za 0,5 l)

Sve sastojke smiksajte u blenderu i popijte odmah!

Sve sastojke smiksajte u blenderu i zdravi zeleni napitak je spreman!

Sve sastojke smiksajte u blenderu i uživajte!

Sastojke izmiksati u blenderu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.