Smeh kao lek i beg od svakodnevice

Izvor: B92, Tanjug, 01.Apr.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smeh kao lek i beg od svakodnevice

U svetu se 1. april obeležava kao Dan šale koji, prema oceni stručnjaka, pomaže ljudima da, pored teške svakodnevnice, na trenutak odahnu i zaborave na probleme.

U mnogim društvima taj dan služi za zabavu i zasmejavanje prijatelja, uz neizbežno "aprilili", a mnoga istraživanja pokazala su da je smeh dobar lek, pa se u nekim zdravstvenim ustanovama već koristi takozvana "smehoterapija" koja, kako tvrde i lekari, daje dobre rezultate.

Bez obzira na razne običaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povodom Dana šale, psiholozi i kulturolozi tvrde da kada se našalimo na sopstveni račun, pomažemo sebi i drugima da lakše prebrodimo neku tešku situaciju.

Jedna od karakterističnih prvoaprilskih šala objavljena je daleke 1964. godine u "Politici ekspres", u kojoj je saopšteno da legendarni fudbaler Dragoslav Šekularac prelazi iz Crvene zvezde u Partizan, što je tada bilo nezamislivo, i na trenutak, dok nisu shvatili šalu, dovelo navijače "crveno-belih" u očajanje.

Najzapaženija u poslednjih nekoliko godina bila je prvoaprilska šala novosadskog "Radija 021", kojem je tadašnji ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić "potvrdio" da se sastao s izmišljenim biznismenom Stivom Bogdanovićem, sa kojim je ugovorio kapitalne investicije u Srbiji.

"Pa, i ministar može ponekad da bude senilan, pa da zaboravi s kim se sve sreo i kako se ko zove", rekao je tada Ilić pokušavajući da se opravda javnosti.

Zbog važnih političkih dešavanja, za prošlogodišnji 1. april najveći broj šala koje su mediji objavljivali odnosio se na status Kosova i Metohije, ali i komentare pojedinih političara.

Odnosi Kosova i Srbije bili su glavna tema prvoaprilskih tekstova dnevnika "Kosova sot", koji je objavio da je Srbija priznala nezavisnost te srpske pokrajine, ali uz neizostavni dodatak "aprililili".

List "Koha ditore" je, pod naslovom "Tači postigao 'tajni' sporazum sa Jeremićem - ne znaju se detalji", pisao o navodnom sporazumu kosovskog premijera i ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića.

Učestalost ironije i šale na račun političara, ali i između njih, neizbežan je u našoj zemlji, što je, prema oceni kulturologa Ratka Božovića, "donekle normalno jer političari u realnosti sami prave sprdnju sa sobom".

On je rekao Tanjugu da je smeh veoma važan i da je njegovo odsustvo znak potonuća volje.

Božović je podsetio na uvreženo mišljenje da je "koliko se neki narod smeje - pokazatelj i koliko je zdrav".

Psiholog Žarko Trebješanin, međutim, smatra da su političari u Srbiji preozbiljni i da nemaju mnogo smisla za šalu, kao i da je primetno da ne vole da se šale na svoj račun.

Osvrnuvši se na obeležavanje Dana šale, on je ocenio da su njihove šale posebno u parlamentu grube, uvredljive i nimalo duhovite.

Trebješanin je Tanjugu ukazao da je smeh važan i napomenuo da su "zbog svetske ekonomske krize ljudi zabrinuti i depresivni i da bi im neki vid šale doneo malo osveženja kako bi odahnuli i na tren zaboravili probleme".

Da nije samo u Srbiji uobičajeno da se "šalimo" na račun političara i političkih dešavanja, pokazuje i činjenica da je Muzej šala u San Dijegu objavio u anglosaksonskoj štampi spisak 10 najboljih prvoaprilskih šala, a jedna od najsmešnjih, takođe, ima veze sa politikom.

Ta šala odnosi se na američki državni radio, koji je 1992. godine najavio novu kandidaturu Ričarda Niksona za predsedničke izbore, pod motom "Nisam učinio ništa loše i neću to ponoviti".

Mnogi mediji u svetu su tokom istorije obeležavanja 1. aprila objavljivali razne neobičnosti, pa je tako jedna italijanska televizija objavila da je na Marsu pronađena nafta, uz foto-materijal NASA, dok je jedan komentator, svojevremeno, slušaocima govorio o rekordnom prinosu kiselih krastavčića.

Istorija zbijanja šala 1. aprila nije sasvim poznata, a mnogi su skloni tumačenjima da se taj svojevrsni "narodni praznik" pojavio krajem srednjeg veka u Evropi, kao "Dan svih luda", koji je bio opštenarodno veselje.

Postoje verovanja da koreni tog "praznika" dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji žitelji umeli da se dobro zabavljaju smišljajući različite šale.

Mnogi misle da se taj običaj pojavio u 16. veku u Francuskoj, oko 1564. godine, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio "aprilsku ribu" - ribu od papira koja mu je krišom kačena na leđa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.