Slikao je čak tri slike dnevno, a na kraju sve tri završile u policiji

Izvor: B92, 24.Jan.2019, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slikao je čak tri slike dnevno, a na kraju sve tri završile u policiji

Nemačka policija je u Berlinu zaplenila tri akvarela predstavljena kao delo nacističkog vođe Adolfa Hitlera, zbog sumnje u njihovu autentičnost.

Tri akvarela koja se pripisuju nemačkom nacističkom vođi Adolfu Hitleru trebalo je danas da budu prodata na aukciji u Berlinu.

Dela predstavljaju planinsku scenu, reku i figuru u daljini koja sedi pod drvetom, potpisana su sa A. Hitler i datiraju iz 1910. i 1911. godine prema katalogu aukcijske kuće Klos, gde je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trebalo da budu ponuđene na prodaju.

One su ponuđene na prodaju za po 4.000 evra, i aukcijska kuća je navela da imaju potvrdu stručnjaka o autentičnosti.

Kako je preneo Bi-Bi-Si, one su naslikane u vreme kada je Hitler, koji će kasnije biti odgovoran za neke od najtežih zločina u istoriji čovečanstva, radio kao slikar u Minhenu.

Istraga je pokrenuta za pokušaj pronevere i falsifikovanje dokumenata, objavila je berlinska policija putem Tvitera.

U junu 2015. godine Hitlerove akvarele i crteži prodati su na aukciji u Nemačkoj za gotovo 400.000 evra.

Adolf Hitler je u mladosti pokušao da se upiše u Akademiju umetnosti u Beču, ali je dva puta odbijen. On je nastavio da slika kopirajući scene sa razglednica i te slike prodavao turistima.

Stručnjaci ocenjuju Hiterovu umetničku produkciju kao osrednju i aukcijske kuće uglavnom odbijaju da ih prodaju.

Hitler je u svojoj knjizi "Majn Kampf" tvrdio da je slikao čak do tri slike dnevno, prenosi Bi-Bi-Si.

Dok je bio na vlasti on je navodno naredio da se njegova umetnička dela sakupe i unište, ali se zna da nekoliko stotina još postoje. U Nemačkoj je dozvoljeno da se prodaju Hitlerove slike samo pod uslovom da ne sadrže nacističke simbole.

U 2014. je akvarel kancelarije u Minhenu prodat za 130.000 evra na aukciji u Nirnbergu. Druge slike su prodate po nižim cenama. Aukcijska kuća Malok iz Šropšira prodala je kolekciju od 13 dela 2009. za 130.000 evra. Sva dela su bila potpisana sa A.Hitler.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.