Slepo kuče objašnjava evoluciju

Izvor: B92, 30.Jan.2013, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slepo kuče objašnjava evoluciju

Slepo kuče možda je ključ za otkrivanje karika koje su nedostajale nauci o evoluciji.

Nova studija pokazala je da ovi glodari mogu odgovoriti na pitanje kako se vrste transformišu.

Seks je gotovo univerzalan način reprodukcije i širenja gena. Međutim, kada jednu grupu geološki podeli prepreka, poput nekog planinskog venca, populacija može da evoluira u dva genetski različita smera koja međusobno ne mogu uspešno da se ukrštaju.

Ovaj proces poznat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je kao alopatrična specijacija.

U teoriji, nove vrste mogu se formirati i bez fizičke prepreke. Prirodne varijacije podrazumevaju da neke jedinke u populaciji mogu biti drugačije, a te razlile genetski mogu preneti na svoje potomstvo.

Koliko se često to dešava, još nije poznato.

Evijatar Nevo, evolucioni biolog na Univerzitetu Haifa u Izraelu smatra da je ona češća nego što se ranije mislilo i kaže da ima metod da to i dokaže.

Njegov tim proučavao je slepe kučiće Gornje Galileje u maloj oblasti na severu Izraela gde je geološka aktivnost potisnula bazaltne stene uz krečnjak.

Oštra geološka granica vidi se na površini – neke biljke žive iznad krečnjaka, ali ne i na bazaltu i obrnuto.

Slepi kučići pronađeni su na oba tla, a Nevov tim proučavao je njihovu mitohondrijsku DNK i pronašao razlike.

“Populacija se razlikuje i do 40 odsto prema mitohondrijskoj DNK”, kaže nevo koji je danas objavio otkriće u žurnalu “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Uprkos nedostatku prave fizičke prepreke, “mešanje gena između populacija koje nastanjuju različito tle veoma je retko”.

On ima preliminarni dokaz da ženke i mužjaci slepog kučeta više vole da se pare sa onim partnerima koji naseljavaju njihovo područje .

Posle izvesnog vremena, “bazaltni” kučići mogu postati toliko genetski različiti da više i neće moći uspešno da se pare sa onim koji naseljavaju krečnjačko područje.

Nevo tvrdi da je tu na delu simpatrička specijacija, odnosno ona koja ne zavisi od fizičke razdvojenosti populacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.