Sledićete se od pogleda: Sportista šetao po žici između dva tornja na visini od 195 metara VIDEO

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 08:03

Sledićete se od pogleda: Sportista šetao po žici između dva tornja na visini od 195 metara VIDEO

Poznati svetski šampion u slacklineu, estonski sportista Jaan Roose, u svoj bogati "curriculum vitae" upisao je još jedan rekord, koji je zabeležio tokom posete Kataru.

Roose, trostruki svetski šampion u slacklineu odlučio se na još jedan impresivan podvig, a to je najduža LED "Sparkline" šetnja na svetu. Osvetljena žica debljine 2,5 centimetara je visila između veličanstvenih tornjeva Katara u Lusailu, koji formiraju oblik polumeseca, a Roose se odvažio da pređe s >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednog kraja na drugi.

"Naoružan" hrabrošću i svojim motom "Everything is hard before it’s easy" (Sve je teško dok ne postane lako), Red Bull sportista je šetao po žici iznad blistavog noćnog pejzaža i to na visini većoj od 195 metara. Bila je to njegova najviša urbana slackline šetnja, koju je kompletirao nakon što je prešao dužinu od 150 metara demonstrirajući svoje majstorstvo u ovom izazovnom sportu.

Sparkline šetnja je imala dodatnu otežavajuću okolnost jer je Roose morao ispuniti izazov u periodu između noći iz zore te se kretati u uslovima jakog vetra. Dok se sunce polako pojavljivalo iza horizonta i obasjavalo grad Lusail, Estonac je stigao do svog cilja.

"Ovo mi je bila najteža šetnja na slacklineu ikada. Sve što je vredno postići dolazi sa svojim izazovima, a ja sam ponosan što sam ispunio još jedan. Kao sportista se uvek trudim da napredujem i prkosim šansama. Promenjivi uslovi vrućine i vetra u pustinji zahtevali su spontana prilagođavanja dok sam bio na slacklineu, a težina LED osvetljenja je rezultirala drugačijom dinamikom ponašanja žice pod mojom težinom. Bilo je poput vožnje skejta na velikom stablu umesto na laganoj dasci. No, ovo je nezaboravna poseta Kataru", izjavio je Roose nakon još jednog neverovatnog podviga.

Roose je već poznat po osvajanju nekih jedinstvenih i izazovnih slackline ruta na svetu. On je prva osoba koja je šetala između "očnjaka" upečatljivih krečnjačkih formacija Bozzhyra u Kazahstanu, a koje je isklesao drevni okean. Tada je Estonac uprkos ekstremnim uslovima, vetru i temperaturi od 50 stepeni, prešao žicu dugu 500 metara na visini od 200 metara.

Podsetimo, on je boravio i u našoj zemlji u maju 2021. godine, gde je šetao po žici između dva nebodera u Sarajevu.

Slacklining je sport koji je nastao u penjačkoj zajednici osamdesetih godina, a od sportista zahteva da održavaju ravnotežu na ravnoj žici fiksiranoj između dve tačke. Upravo je Roose jedan od pionira ovog sporta, koji i dalje pomera granice mogućeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.