Skvoteri popularni u Italiji

Izvor: B92, 19.Feb.2011, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skvoteri popularni u Italiji

Stanovnici većih italijanskih gradova svakodnevno se suočavaju sa sve akutnijim stambenim problemima zbog stanarina koje su uveliko povećane poslednjih godina, tako da mnogi pronalaze izlaz u ,,skvotiranju".

Turista koji provede kratko vreme u poseti Italiji može da stekne pogrešan utisak kako stanovnici ove zemlje poseduju bar po dve kuće za odmor kao i po neki stan u gradu. Međutim, stvari stoje potpuno drugačije u Italiji, jednom od najizgrađenijih zemalja na evropskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontinentu.

Stambeni prostor, pogotovo onaj koji teško može sebi da priušti prosečni Italijan, je sve teže pronaći. Mlađima je još teže. Samo tri odsto Italijana starosti od 18 do 24 godine žive u stanu u vlasništvu.

Tako da i u Italiji, što je veoma retko u zapadnoj Evropi, sinovi ostaju sve češće kod roditelja do kasnih 30-ih. I sve to zbog prosečnih stanarina i prosečne italijanske plate.

Situacija je posebno teška u gradovima u kojima se lokalno stanovništvo trka sa strancima koji, kako bi se kasnije mogli pohvaliti da su živeli okruženi prastarim palatama, plaćaju nerazumno visoke cene. Tu naravno prednjače istorijski gradovi kao što su Firenca, Milano i Rim.

Rezultat je da godišnje oko 25 000 stanovnika Rima beži u dalju okolinu kako bi pronašli stan sa koliko-toliko prihvatljivom stanarinom.

Prema podacima socijalnih udruženja, oko 2 000 rimskih porodica trenutno živi u ilegalnim naseljima, zvanim ,,skvoter" naseljima. I dok se skvotiranje na severu i zapadu Evrope povezuje najčešće sa subkulturnim grupacijama, u Rimu su skvoteri najnormalnije porodice koje su kapitulirale pred podivljalim cenama stambenog prostora.

Dr Sofija Sebastianeli pripada onima koji žive u zelenom pojasu na južnom obodu Rima, u jednoj od zauzetih kućica. Ona deli 30 metara kvadratnih sa svojim partnerom s kojim je još pre neku godinu provalila u napuštenu kućicu i sredila je za koliko-toliko normalni život. Sebastianeli je, u međuvremenu, postala stručnjak na polju ilegalnog stanovanja i čak i doktorirala na tu temu.

Razlog zbog kog ona, kao i 2000 porodica razasutih po čitavom Rimu, nisu deo regularnog stambenog tržišta, je jednostavan. ,,Najveći problem što se tiče stanova i kuća je naravno stanarina. Ako imate sreću naći ćete negde na periferiji kućicu u kojoj je stanarina najmanje 1 000 evra, a toliko iznosi moja plata", kaže Stefaneli.

Takvih primera ima bezbroj jer su izmedju 1998. i 2007. godine cene nekretnina porasle za 100 odsto, a stanarina za 70 odsto.

Prema rečima profesora Đovanija Kaudija sa Univerziteta u Rimu, problem u Italiji je i taj što ne postoji gornja granica za visinu stanarine. ,,U Italiji vlada nedostatak propisa kada je u pitanju tržište iznajmljivanja nekretnina. To je čudno jer je u ostaku Evrope određena gornja granica koju možete tražiti za iznajmljivanje nekretnine. Međutim, u Italji takav zakon ne postoji pa vlasnik može da traži koju god sumu zaželi", kaže Kaudi.

Foto: Vladimir Fofanov, www.sxc.hu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.