Skoro 42 odsto populacije u Švajcarskoj gojazno, kraći životni vek za dve godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Nov.2019, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoro 42 odsto populacije u Švajcarskoj gojazno, kraći životni vek za dve godine

Švajcarska se poslednjih nekoliko godina suočava sa ozbiljnim zdravstvenim problemima čiji uzrok je gojaznost. Prema poslednjim podacima, u toj zemlji je 41,8 posto populacije gojazno i preteško.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), gojaznost će narednih godina u Švajcarskoj "uzeti" skoro dve godine od očekivanog životnog veka.

Prema najnovijim podacima, između 2020. i 2050. godine gojaznost će uzrokovati smanjenje očekivanog životnog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << veka za 2,7 godina u zemljama OECD-a.

U Švajcarskoj će takođe za potrebe lečenja građana zbog gojaznosti između 2020. i 2050. biti potrošeno čak dve milijarde švajcarskih franaka, odnosno 1,81 milijardi evra.

Vlasti Švajcarske su saopštile da će u borbi s gojaznošću u narednom periodu morati da izdvoji čak 2,4 posto švajcarskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ključni faktori koji dovode do epidemije gojaznosti su prekomerni unos kalorija i nedovoljna fizička aktivnost.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.