Izvor: Nezavisne Novine, 10.Mar.2016, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandalozna afera: Musolinijeva kćerka bila u vezi s komunistom

Priču koja je dugo bila tabu otkrio je novinar Marćelo Sorgi, koji je slučajno otkrio pisma i fotografije koji su svjedočili o romansi kćerke fašističkog dikatora i mladog komuniste

Posljednjih mjeseci turistički portali intenzivno nastoje spasiti narednu sezonu na ostrvcetu Lipari nedaleko od Sicilije. Što zbog incidenta s trovanjem devetogodišnjeg gosta gasovima iz jednog od tamošnjih brojnih vulkana, što zbog problema s Markom Đorđianijem, načelnikom ostrva s nekih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 11.000 stanovnika koje je 2013. odlučilo uvesti kazne od 500 evra za sve koji se šetkaju središtima tamošnjih turističkih gradića u kostimu.

Vodiči koji navode i briljantnu 2000 godina staru istoriju ostrva i spektakularnu prirodu, redovno izbjegavaju spomenuti da je riječ o ostrvu na kojem je netom nakon Drugog svjetskog rata Eda Musolini, kćerka zloglasnog Benita, imala legendarnu kratku romansu s Leonidom Bonđornom, lokalnim mlađahnim vođom komunističkog pokreta.

Eda je tada bila udana Ćano, bila je grofica od Cortelaca i Bućarija i jedna od većih romantičnih priča u talijanskoj istoriji sve donedavno je bila apsolutni tabu zbog nevoljkosti većine Italijana da budu povezivani s crnom istorijskom fašističkom mrljom.

1945. Edda je imala samo 35 godina i vidala je rane i zbog toga što je godinu i po ranije, u zadnjim trzajima ostataka ostataka fašističke Italije, režim pogubio njenog supruga Galeaca Ćanija, do tada Dućeovog ministra inostranih poslova.

Greška njenog supruga bilo je to što se pridružio antifašističkoj opoziciji kad je postalo jasno da su Musoliniju u Italiji odbrojeni dani. Praktično istog dana u januaru 1944. pobjegla je u Švajcarsku da bi se u domovinu vratila tek nakon što su talijanski partizani zarobili i smaknuli njenog oca. Što se Ede tiče, do kraja života je negirala da je bila dijelom nacističkog ili fašističkog pokreta.

Demokratske joj vlasti, međutim, nisu vjerovale i deportovale su je na ostrvce Lipari, smješteno nekoliko kilometara sjeverno od Sicilije. Lijepa, snažna, inteligentna, izrazito obrazovana žena koja je govorila mnoštvo stranih jezika, bila je potpuno slomljena. Sve dok nije planula ljubav između nje i Bonđorna.

Mještani su ih viđali na plažama, na osamljenim mjestima na kojima je Eda u zagrljaju svog dragog dolazila sebi i ponovo postajala ona snažna žena od ranije koja je nosila hlače, pušila i bila u stanju ravnopravno se nositi s muškarcima u pijankama.

Mještani koji su tada bili djeca, sjećaju se prelijepe žene duge, plave, kovrčave kose. Ali, osim što je ta žena bila kćerka fašističkog diktatora koji je naciju odveo u propast, tabu na crvenom i konzervativnom jugu Italije bilo je i to što je Eda ranije već bila udana, nebitno što je bila udovica, pa su lokalci na vezu Bonđorna i nje i s te strane gledali s neodobravanjem. I zato su o tome svi šutili.

Nastavili su da šute i nakon što ju je nova vlada u decembru 1945. odvela, osudivši je na dvije godine zatvora zbog pomaganja fašistima.

A praktično nitko nije znao da su se ona i Bonđorno nastavili dopisivati još neko vrijeme njenog zatočeništva sve dok vrijeme i razdvojenost kod mladog ljubavnika nisu učinili svoje, te se on oženio jednom od lokalnih djevojaka.

Niko na ostrvu nikome izvana ništa nije spominjao ni 1994. kada je umrla u 84. godini. I tako sve do 2009. dok na scenu nije stupilo novinarsko njuškalo, Marćelo Sorgi koji je ostrvo godinama posjećivao i jednog dana slučajno otkrio pisma i fotografije koji su svjedočili o romansi.

Ekskluzivno je dobio spektakularnu priču i nakon samo malo israživanja objavio je knjigu "Eda Ćano i komunist", a ubrzo je neko na RAI-ju pribavio i dovoljno novca kako bi snimio igrani film.

Tabu je u tom trenutku bio probijen. Bonđornova unuka je čak na ostrvu pansion pretvorila u tematski hotel, a načelnik je 1,4 miliona evra potrošio na uređenje plaže koja je 1945. kratko bila ljubavno gnijezdo unuke fašističkog vođe i mladog, probitačnog komunista.

Priča o politički egzotičnoj melanholičnoj izgubljenoj ljubavi tako danas opet živi, koliko god se fašistički dio istorije ostrva ipak ne udara na sva zvona u reklamama turističkog ostrva između opisa grčke i rimske istorije, te poziva na plaže i vulkane lokalnog arhipelaga.

(NN, express.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.