Izvor: B92, 04.Jul.2022, 21:24

Skandal u Hrvatskoj: Supruga predsednika vršila pritisak na direktorku škole, problem matematika

Supruga predsednika Republike Hrvatske Zorana Milanović, Sanja Musić Milanović, izvršila je pritisak na direktorku zagrebačke Gimnazije Zdravku Martinić-Jerčić kako bi se dve već zaključene ocene njenog mlađeg sina, nakon gotovo nedelju dana od završetka škole, iz četvorki promenile u petice.

Sanja Musić Milanović, supruga hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, našla se u vrtlogu skandala kada se saznalo, a Jutarnji listi objavio da je prva dama Hrvatske izvršila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je pritisak na direktorku zagrebačke Klasične gimnazije Zdravku Martinić-Jerčić kako bi dve zaključene ocene njenog mlađeg sina posle nedelju dana od kraja škole od četvorki preko noći postale petice.

Kako Jutarnji list piše o ovoj aferi govore i profesori i roditelji ove srednje škole koja se smatra elitnom. A saznalo se i koji su predmeti u pitanju matematika i latinski jezik.

A, onda Jutarnjem listu počeli su da se javljaju roditelji, koji su videli ove iznenadne promene u e-dnevniku. A onda su ovim tragom krenuli novinari, pa se saznalo da je profesorka matematika, na koju je prethodno izvršen pritisak da se predsednikovom sinu četvorku pretvori u peticu, samoinicijativno se odlučila da lepo to uradi đuture još za petoro učenika u istom odeljenju, koji su imali identični prosek , kao i predsednikov mlađi sin.

Tim putem krenula je i profesorka latinskog, pa je i ona na sličan način četvorke pretvorila u petice.

Jutarnji list piše da je predsednikov mlađi sin inače učenik trećeg razreda Klasične gimnazije i da je primeran đak koji ima iz većine predmeta petice, ali ne i iz matematike i latinskog, četvorku.

Novinari Jutarnjeg koji su razgovarali sa roditeljima, a čija imena se ne spominju ne negiraju da je reč o dobrom đaku, ali da im je nejasno zbog čega je gospođa mama Milanović intervenisalo, da mu proske bude 5,0, kad je i sa dve četvorke bio odličan. Inače Milanović mlađi nije maturan, moglo se napraviti na legalni način, a ne da posle nedelju dana od kraja godine se prepravljaju ocene.

Inače zakon o vaspitanju i obrazovanju Hrvatske inače kaže da učenik u osnovnoj ili srednjoj školi, ali i roditelji koji nisu zadoovljni ocenom, imaju pravo da u roku od dva dana od zaključenja ocene se žale Nastavničkom veću i da se zakaže preispitivanje dobijene ocene. U ovom slučaju ništa od ovoga nije ispoštovano tvrdi Jutarnji list.

Ocena iz matematike zaključena je 20. juna, a 27. je promenjena iz četvorke u peticu, kada je direktorka izvršila pritisak na profesorku, na inisistiranje Sanje Musić Milanović.

S druge strane direktorka za Jutarnji je potvrdila da ove školske godine nisu imali niti jedno preispitivanje ocena u skladu sa Zakonom.

Prvo je, potvrđeno Jutarnjem iz više izvora, da je Sanja Musić Milanović zvala školu, nakon toga je poslala i mejl direktor, a njegov sadržaj vam prenosimo u celosti.

"Poštovana gospođo

Martinić-Jerčić,

ovime Vas i pisano obavještavam o mnoštvu nepravilnosti koje su vezane uz rad predmetne nastavnice matematike, a koje su uzrokovale zakidanje djece za nastavno gradivo, a potom i za ocjene.

Ukratko ću ih pobrojati:

- izostanak predmetne nastavnice matematike zbog pripreme za stručni ispit u trajanju od nekoliko tjedna, bez osigurane zamjene

- pisana provjera po njezinom povratku na nastavu za neodržano gradivo, odnosno za cca 20 posto održanoga nastavnog gradiva

- greška pri postavljanju zadatka u pisanoj provjeri, koju rješava davanjem novog zadatka (za koji mi Vi, ravnateljice, kažete da nastavna profesorica matematike kaže da nije novi, nego da su samo nove brojke u zadatku, što je, naravno, novi računski zadatak), a čime oduzima oko 10 minuta od ukupnog vremena i diskriminira učenike koji su pisali tu grupu (5-7 minuta trebalo je mojem sinu da bude siguran da je zadatak krivo postavljen i postavi upit predmetnoj nastavnici matematike, 1-2 minute trebalo je predmetnoj nastavnici matematike da ustanovi grešku i zada nove brojke koje će biti moguće izračunati i dodatne 2-3 minute učenicima za novi izračun, što je raspon od 8 do 12 minuta). Navodi da su mogli dodatno pisati provjeru pod velikim odmorom, učenici to nisu naveli. Treća strana nije bila prisutna

- odlazak na godišnji odmor dana 17. lipnja 2022., na dan kada imaju predzadnji sat matematike

- neodržani puni zadnji sat nastave na kojem samo zaključuje ocjene i pusta ih doma nakon 20 minuta, o čemu postoji zapis kod osiguranja o vremenu ulaska u automobil, a to mogu i osobno potvrditi jer sam u 13:40 bila doma kad je moj sin došao iz škole koja mu je trebala trajati do 14 sati. Napominjem da to radi, odnosno ne pruža mogućnost ispravka zadnji sat i čak ih na pola nastavnog sata pušta doma usprkos činjenici da na predzadnji sat na kojemu bi možda dozvolila ispravak nije došla jer je bila na godišnjem odmoru

- ponudila je trima učenicima da pišu za odličnu ocjenu test iz cjelokupnog gradiva matematike, koje uključuje i gradivo koje nije ispredavala ni ona, niti zamjena, jer škola nije uspjela osigurati zamjenu. Neispredavano gradivo kojega je pismeno provjerila i zbog čega je i nastala ova situacija, odnosno, čisto matematički gledano, aritmetički prosjek za vrlo dobar. I dalje ostaje potpuno nejasno kako je moguće dozvoliti pisanu provjeru gradiva za koje nije održana nastava, odnosno kako je moguće tu ocjenu računati u prosjek na isti način kao i ocjene za koje je nastava održana u punom obimu.

Neuzimanjem ocjene iz provjere u izračun zaključne ocjene, ocjene za gradivo koje nije održano zbog višetjednog izostanka predmetne nastavnice matematike i nepronalaženja zamjene za vrijeme njezina izbivanja kod mojega bi sina dovelo do aritmetičkog prosjeka ocjena za odličan. Dakle, osim što je zakinut za znanje, zakinut je i za ukupnu ocjenu iz istoga razloga, višetjednog izostanka predmetne nastavnice matematike s nastave bez osigurane zamjene.

Uz to, predmetna nastavnica matematike nije dala tijekom cijele godine niti jednu ocjenu iz zalaganja, čime šalje jasnu poruku da se ne treba truditi i raditi. Razredniku je, kako mi je sam rekao, rekla da bi trebala dati ocjenu ili ocjene iz zalaganja jer se (ime djeteta), kao jedan od rijetkih, zalaže. Ali nije. Ravnateljica mi je rekla da taj element ocjenjivanja više nije nužan. Iako ocjena iz zalaganja nije nužna, nego preporučljiva, jasno govori o odnosu prema trudu i zalaganju učenika.

Uz sve gore navedeno, a svjesna da se brojnim učenicima dižu ocjene, nije mi jasan ovakav stav ne samo predmetne nastavnice matematike nego i cijele stručne službe koja svjesna svih nepravilnosti ne čini ništa osim daljnjeg zakidanja učenika. Zašto postoje dvostruki kriteriji u istoj školi, zašto se nekima izlazi u susret dizanjem ocjena, a u ovom slučaju se svjesno grubih pedagoških propusta i dalje zakida i kažnjava učenike!?

Želim biti jasna da niti jednom nisam ni usmeno, a niti sada pismeno zatražila da se ocjena zaokruži na odličan, samo tražim objašnjenje za sve uočene nepravilnosti koje učenike zakidaju kako u znanju, tako i u ocjenama, a za što nisu krivi i na što nisu mogli utjecati ni oni, niti mi, roditelji.

Napominjem da nisam išla na razgovor s predmetnom nastavnicom matematike jer je razrednik rekao da za time nema potrebe u ovom trenutku i da će on razgovarati.

Na brojne pedagoške propuste predmetne nastavnice matematike, pravodobno i u više navrata, upozoravala sam usmeno od listopada 2021. godine i razrednika i stručnu suradnicu pedagoginju.

U iščekivanju Vašeg pisanog odgovora kao odgovorne osobe kako za zakonitost rada škole u cjelini, tako i za rad nastavnika koji u njoj rade, srdačno Vas pozdravljam.

Sanja Musić Milanović"

Na kraju je Sanja Musić Milanovi i lično došla u gimnaziju svog sina na razgovor kod direktorke. Navodno se na tom sastanku Sanja Musić Milanović žalila direktorki na profesorku matematike i rekla kako je obezbeđenje njenog sina videlo kako je decu poslednji sat, kada su se zaključivale ocene, pustila 10 minuta ranije, kao i da je profesorka napravila tipfeler u testu, pa ju je to trebalo na neki način diskreditovati. Navodno je profesorka, prema tvrdnjama njenih kolega, nekoliko puta nudila detetu da odgovora za višu ocenu. Nakon što je popustila pod pritiskom i prepravila ocenu Milanoviću junioru, profesorika je odlučila isto napraviti za još nekoliko učenika iz razreda koji su bili u sličnoj situaciji, s čime roditelji uopšte nisu bili upoznati pa su se iznenadili kada su videli više ocene u e- Dnevnicima svoje dece.

Identično prepravljanje ocena dogodilo se i kod latinskog jezika, ali ne samo u razredu koji pohađa Milanović, već i u još nekim razredima. No, iako je popustila pritisku i dala sinu predsjednika Republike.

Epilog

Profesorka koja je prepravila 4 u 5 više neće Milanoviću junioru posle ovoga predavati matematiku, pa će kao maturant dobiti profesora koji mu je matematiku predavao u prvom i drugom razredu, kada je predsednikov sin imao peticu. Ovo, prema izvorima Jutarnjeg lista, nije jedina takva intervencija Sanje Musić Milanović.

Juatarnjem se javila penzionisana profesorka koja tvrdi da je prva dama to uradila isto pre osam godina kada joj je suprug bio premijer i kada je to tražila isto za starijeg sina koji je isto pohađao Klasičnu gimanziju. U pitanju je bila isto matematika. Stariji Milanovićev sin tada je bio učenik drugog razreda, takođe je imao sve petice osim iz matematike i latinskog jezika, kao i mlađi brat, i doista je bio odličan đak, prema onome što nam je ispričala njegova bivša profesorka iz matematike, ali jednostavno u tom drugom razredu nije mogao imati zaključenu peticu, ni na koji način. To je bila "čvrsta" zaključena četvorka, rekla je njegova bivša profesorika.

Direktorka Klasične gimnazije Zdravka Martinić- Jerčić potvrdila je da u ovoj školskoj godini nije bilo niti jednog preispitivanja ocena u skladu sa zakonom.

- Prvo, htjela bih naglasiti da smatram da nije korektno pisati u medijima o bilo kojem učeniku naše škole, posebno jer se radi o maloletnom detetu. Nijedno dete ne zaslužuje da se o njemu na taj način piše u novinama. Nikakav pritisak nije vršen na profesore, od nijednog roditelja nije tražena promena ocjene, a ovde ne govorim o konkretnoj situaciji o kojoj me pitate - kaže direktorka , koja je na pitanje da li je dolazila kod nje Sanja Musić Milanović i da li se žalila na rad profesorke, ona je rekla da to ne sme da kaže ni za nju ni za bilo kog drugog učenika. Takođe nije htela da kaže ništa o tome da su povećane ocene za ukupno 10 učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.