Skandal političarke u Bosni i Hercegovini: Nije znala da pročita rimske brojeve VIDEO

Izvor: B92, 09.Jul.2023, 19:11

Skandal političarke u Bosni i Hercegovini: Nije znala da pročita rimske brojeve VIDEO

Za sve one koji to nisu naučili u školi, rimski brojevi su brojni sistem kojim se predstavljaju (obični) prirodni brojevi.

Nastali u vreme starih Rimljana pre dve hiljade godina, i danas se povremeno koriste, uglavnom u zakonodavnoj praksi.

Podsetimo, sistem rimskih brojeva ima 7 cifara i to: I – cifra za broj 1, V – cifra za broj 5, X – cifra za broj 10, L – cifra za broj 50, C – cifra za broj 100, D – cifra za broj 500, i M – cifra za broj 1000.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kombinovanjem određenih rimskih brojeva dobijamo ekvivalent u prirodnim brojevima, pa, na primer, "LXXVI“ predstavlja poznati broj 76. Međutim, nepoznavanje rimskih brojeva ne bi trebalo da predstavlja problem za obične ljude, ali bi to svakako stavilo u nezgodan položaj političke predstavnike.

Upravo na primjeru Mirjane Marinković-Lepić iz "Naše stranke“, inače predsedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, moglo se videti elementarno nepoznavanje nečega što se uči u školi.

Naime, Marinković-Lepić, čitajući amandaman na Ustav BiH, nije znala pročitati rimskim brojevima napisane brojeve “X, L, XXL”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.