Šišanjem protiv flertovanja

Izvor: B92, 30.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šišanjem protiv flertovanja

Guverner severnog dela Saudijske Arabije naložio je lokalnim vlastima da šišanjem kose kazne muškarce koji na javnom mestu flertuju sa ženama, piše dnevnik "Al Hajat".

Princ Fahd ben Badr, guverner oblasti Al Džof, odlučio je da preduzme ovu meru nakon što je video grupu muškaraca duge kose kako se nameću studentkinjama koje tek što su izašle sa predavanja.

Na skupu u njegovoj palati u gradu Skaka, princ je naložio policiji da meru primeni protiv svih mladića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se upuštaju u flertovanje na javnom mestu, uključujući i "sinove vojnih zvaničnika i državnih funkcionera".

Mera se ne odnosi na muškace koji svoje slobodno vreme provode na javnim mestima nikome ne nanoseći zlo, precizirao je princ.

U Saudijskoj Arabiji na snazi su vrlo strogi islamski propisi koji odvajaju žene i muškarce na javnom mestu. Komisija za promociju vrline i prevenciju greha, vladin organ koji kontroliše moćnu versku policiju u zemlji, zadužena je za primenu i poštovanje tih propisa.

Njeni pripadnici patroliraju na javnim mestima kako bi se uverili da su žene zabrađene i nenašminkane, da nema mešanja polova, da su radnje zatvorene pet puta na dan u vreme molitve i da muškarci odlaze u džamiju i mole se.

Mnogi sveštenici u ovoj konzervativnoj zemlji ističu da muškarci ne bi trebalo da nose dugu kosu pošto islam zabranjuje da se dva pola ugledaju jedan na drugi.

Nova kaznena mera posledica je "učestalog uznemiravanja žena na pijacama i oko ženskih škola", rekao je listu "Al Hajat" šeik Mubarak al Rušud, šef komisije u oblasti Al Džof.

"Ta odluka se, međutim, ne odnosi na sve muškarce sa dugom kosom", naveo je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.