Širi se Nacionalni park Tara

Izvor: Radio 021, 04.Jul.2015, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širi se Nacionalni park Tara

Nacrt Zakona o nacionalnim parkovima, kojim se planira proširenje Nacionalnog parka Tara na područje Zaovina i izmene Zakona o zaštiti prirode, naći će se u skupštinskoj proceduri u septembru, najavila je danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ministarka je najavila da će izmenama Zakona o zaštiti prirode, čuvari zaštićenog područja dobiti status službenog lica.

Čuvari na terenu često ne mogu da sprovedu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << postojeća ovlašćenja, rekla je ona i podsetila da su prošle godine doneseni Pravilnik o stručnom ispitu za čuvara zaštićenog područja i Pravilnik o službenoj odeći čuvara zaštićenog područja.

Tim pravilnikom propisan je jedinstven izgled službene odeće za čuvare svih zaštićenih područja, čime se postiže njihova prepoznatljivost ali i promocija, jer su čuvari lica koja direktno predstavljaju zaštićeno područje i upravljača na terenu, daju potrebne informacije o vrednostima područja ali i o dozvoljenom ponašanju posetilaca.

Ministarka je podsetila da je Ministarstvo u toku 2014. godine sufinansiralo prvu fazu projekta "Sušenje šuma u nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim područjima", koja je realizovana na oglednoj površini od 6.000 hektara na području Nacionalnog parka Tara. Kao rezultat prve faze projekta, spaseno je 330.000 stabala ili približno 30.000 kubnih metara drvne mase.

U direktnoj nadležnosti Ministarstva ima 68 područja od nacionalnog interesa, od toga pet nacionalnih parkova, četiri parka prirode, sedam predela izuzetnih odlika, 19 spomenika prirode i 33 stroga, opšta i specijalna rezervata prirode, podsetila je ministarka.

Inače, područje planine Tara prvi put je proglašeno za Nacionalni park 1981. godine Zakonom o Nacionalnom parku Tara i obuhvata površinu od 19.175 hektara na teritoriji opštine Bajina Bašta. Upravljanje je povereno JP "Nacionalni park Tara" iz Bajine Bašte, koje svojim zalaganjem, ali i godišnjim subvencijama Ministarstva, konstantno unapređuje i promoviše ovo značajno područje.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.