Sigurno ste se zapitali: Zašto hirurzi nose zelene i plave uniforme?

Izvor: BKTV News, 17.Feb.2017, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurno ste se zapitali: Zašto hirurzi nose zelene i plave uniforme?

Plava i zelena boja su na suprotnoj strani spektra od crvene, a hirurzi tokom operacija najčešće gledaju baš u crvenu boju.

Verovatno ste se bar jednom zapitali zašto su uniforme hirurga zelene ili plave, a ne bele, kao većina drugih. Odgovor je vrlo jednostavan, a bitan je za ishod svake operacije.

Veliki problemi sa novim zdrastvenim knjizicama: Doktori građane neće da prime na pregled!

Ranije njihove uniforme i jesu bile bele, do 1914. godine kada >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je jedan od najznačajnijih svetskih doktora u to vreme odlučio da tokom operacija nosi zelenu uniformu.

Ispostavilo se da velika količina bele boje može trenutno da zaslepi hirurge jer je efekat isti kao kad nakon boravka u tamnoj prostoriji, izađemo na sneg.

Postoji i razlog zašto nije neke druge boje. Naime, plava i zelena boja su na suprotnoj strani spektra od crvene, a hirurzi tokom operacija najčešće gledaju baš u crvenu boju.

Plava i zelena boja upravo pomažu očima hirurga da se odmore, pa čak i postanu osjetljivije na različite nijanse crvene, piše Bright Side, a prenose nezavisne.com.

Na taj način se više pažnje obraća na detalje ljudske anatomije, zbog čega je manja verovatnoća da pogreše tokom operacije.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.