Izvor: Nezavisne Novine, 11.Nov.2016, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest savjeta uz koje ćete prestati mrziti vježbanje

Ako se teško prisiljavate na vježbanje ili nekako uspijevate, ali svaki put pomislite 'oh, ne, opet...', evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u motivaciji. Svakako ih isprobajte i vjerujte u sebe, te nikako ne odustajte, i to još uz onu rečenicu 'Ma, ja sam lijenčina za vježbanje'. Jer, vi to možete!

Možda vam odlasci na trening teško padaju jer stalno radite isti tip vježbi i nedovoljno mijenjate rekvizite (u tom slučaju potrudite se, naravno, promijeniti i tip >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << vježbi i rekvizite), a možda jednostavno morate promijenite sport kojim se bavite.

Na primjer, dinamičan aerobik uz dens muziku zamijenite smirenijom jogom ili pilatesom, uz tihu, smirujuću glazbu u pozadini. Ako vam je džogiranje prenaporno, pokušajte s plivanjem. Postoji niz sportova – saznajte kakve su mogućnosti, šta se sve nudi u vašoj blizini, i otiđite bar na probni trening nečeg novog, možda se ugodno iznenadite.

Osnove psihilogije nas uče da čovjek mora voljeti samog sebe i u prvom redu biti sam sebi najbolji prijatelj. Ili, u ovom slučaju – trener. Tjelovježba ili bavljenje sportom je, uz pravilnu prehranu, glavni razlog vitke linije i borac protiv stresa, lošeg raspoloženja i mnogih bolesti. Ako na trenigu nemate adekvatnog trenera, ili bi vam zatrebao jedan da vas prisili uopšte doći na trening, postanite sam svoj trener.

Zamislite što biste voljeli da vam trener sada kaže, što biste rekli osobi poput vas, sklonoj zabušavanju? Pa lijepo podignite kažiprst i sami sebi recite Vježbaćeš! Nema izgovora!

Uz dobru muziku ili nešto što vam lagano odvlači pažnju, bićete više motivisani za vježbanje. Ako na vježbanju nemate muziku, možda možete staviti slušalice i pustiti najdraže pjesme, ili uključiti muziku na zvučnike ako vježbate kod kuće, npr. vozite sobni bicikl ili vježbate prema upustvima s CD-a ili interneta.

Ako vježbate npr. na sobnom biciklu ili orbitreku, okrenite spravu prema televizoru i pustite neki dobar film ili gledajte omiljeni TV program. Tako će vam vrijeme brže proći i duže ćete izdržati.

Napravite tablicu i u nju bilježite kada ste, šta i koliko dugo vježbali. Možete i sami sebe nagrađivati – na primjer: uspijem li vježbati tri puta sedmično, na kraju sedmice počastiću se odlaskom u kino. Želite li smršati, u tablicu upisujte i kilažu, odnosno tjelesne mjere, što ste jeli, te bilježite pijete li dovoljno vode.

U dobrom društvu sve je lakše, pa tako i bavljenje sportom. Ako se, na primjer, vaša prijateljica takođe upiše na trening zumbe, moći ćete jedna drugu motivisati odnosno, grubo rečeno, tjerati da i odlazite na treninge.

Ako možete, učestvujte u nekom takmičenju jer će vas to motivisati da se više trudite. Posebno ako je u pitanju novčana nagrada. Ili se javite na neki sportski kurs prilikom kojeg će se vaš napredak u vježbanju pratiti putem medija. Takođe, možete baciti okladu i s prijateljicama – na primjer, koja će za mjesec dana moći napraviti više trbušnjaka.

(Zadovoljna.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.