Senzacionalna vest iz sveta nauke: Oživeli crve koji su bili zamrznuti 46 hiljada godina

Izvor: B92, 30.Jul.2023, 08:24

Senzacionalna vest iz sveta nauke: Oživeli crve koji su bili zamrznuti 46 hiljada godina

Senzacionalne vesti nemačkih naučnika.

Oživeli su crvi zamrznuti pre 46 hiljada godina. Utvrđeno je da se radi o dosad nepoznatoj vrsti.

Otkriveni su crvi stari 46 hiljada godina. Oni su savremenici davno izumrlih vunastih mamuta. Zaleđeni su tokom poslednjeg ledenog doba. Pronađeni su pre nekoliko godina u uzorku sibirskog permafrosta sa dubine od oko 40 metara. Permafrost je trajno smrznuto tlo.

Crvi u njemu bili su u kriptobiozi - stanju u kome su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << metabolički procesi skoro potpuno zaustavljeni. Do sada su naučnici imali dokaze da crvi mogu ovako provesti nekoliko decenija.

Oni prave šećer, trehalozu, koja nekako pomaže u zaštiti njihove DNK i proteina dok su u toj fazi mirovanja. Proveravajući baze podataka, nismo mogli da pronađemo nijednu genetsku sekvencu koja se poklapa sa onom koju smo pronašli. To je nova vrsta, rekao je dr Filip Šifer sa Univerziteta u Kelnu.

Nakon odmrzavanja, crvi su živeli mesec dana, ali su za sobom ostavili stotinak novih generacija.

Proučavanjem ove vrste, upoređivanjem genoma i uvidom kako su se prilagodile ekstremnim vremenskim uslovima, možemo mnogo naučiti o biologiji očuvanja. Možemo naučiti stvari koje bi nam mogle pomoći da možda spasimo ugrožene vrste i razmislimo o merama zaštite i svim tim stvarima, rekao je Šifer.

Naučnici upozoravaju da bismo se sa globalnim klimatskim promenama i topljenjem leda i permafrosta mogli suočiti sa ranije nepoznatim vrstama.

Ne otapaju se samo ovi crvi, odmrzavaju se i bakterije. Tamo bi mogle biti opasne stvari skrivene. Ne želim da izazivam uzbunu ili nešto slično, ali to je nešto što je moguće, istakao je Šifer.

Jer poput crva, permafrost bi mogao da sakrije davno izgubljene vrste bakterija i virusa koji bi mogli da izazovu globalne zdravstvene probleme kao što je pandemija koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.