Selfies - stvar trenda ili narcisoidnost?

Izvor: B92, 26.Jun.2013, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Selfies" - stvar trenda ili narcisoidnost?

U ovim „hiper-povezanim“ i preterano „šerovanim“ vremenima postoje dve vrste ljudi: oni koji su fascinirani pravljenjem i kačenjem svojih fotografija i oni koji nikada nisu čuli za termin „selfie“ (auto-foto-portret). Kojoj grupi vi pripadate?

Najpopularnija foto-poza je...

Napućeni, zabavni, slučajni, seksi i pijani auto-portreti su standard otkako se kamera na telefonu zaljubila u socijalne medije.

Deceniju kasnije, fotografije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ogledalu ili auto-portreti su postali standard a počeli su da se prenose generacijski i kulturološki.

Džastin Biber je jedan od onih koji uživaju u auto-portretima, sa majicom skinutom ili zadignutom. Ne zaboravite Rijanu u provokativnim pozama a ekipi se nedavno pridružila i Hilari Klinton sa svojom ćerkom Čelsi koje su tvitnule svoj prvi pokušaj „selfija“.

Predsedničke ćerke – Saša i Obama su na očevoj inauguraciji uslikane kako se „zabavljaju“ kamerom smartfona.

Japanski astronaut Ak Hošide je zaradio mesto u „Selfie dvorani slave“ kada se uslikao u svemiru.

„Posle nekog vremena ovo vam postane normalna stvar“ kaže Elizabet Zamora, 24-godišnja marketing menadžerka iz Dalasa koja je napravila hiljade auto-portreta otkako je dobila svoj prvi ajfon pre dve godine.

„Jednostavno ih napraviš i podeliš sa prijateljima“, kaže ona i dodaje: „Trudim se da ne ludujem mnogo“.

Selfies su postali toliko normalna stvar da rečnik Oksforda razmišlja da ovaj termin doda među svoje redove.

O ovoj pojavi pisali su „Time“ i „New York Times“: Kako su neprivlačni auto-portreti preuzeli internet.

Na Instagramu postoji tag #selfiesundays a više od 23 miliona fotografija nalazi se pod tagom #selfie i još 70 miliona sa tagom #me.

Da li ova pojava predstavlja kulturološku opasnost, da li je uvredljiva i pokazatelj moralne posrnulosti?

Kerol Liberman, psihijatrica sa Beverli Hilsa smatra da je u pitanju narcisoidnost: „Porast auto-portreta svuda oko nas je savršena metafora za procvat narcisoidne kulture. Očajnički govori: Pogledaj me!“

Pamela Ratlidž, direktorka neprofitnog Istraživačko-psihološkog centra smatra drugačije. Ona to vidi kao eksperimentisanje sa tehnologijom, tradiciju koju su donele društvene mreže poput Instagrama, Tvitera (Twitter), Fejsbuka (Facebook) i Flikera (Flickr).

Ona takođe misli da je važno napraviti razliku između „selfies-a“ i auto-portreta nekada.

„Auto-portret Albrehta Direra je neverovatan odraz istraživanja, tehnike, introspekcije a kada Rijana okine fotku ispred ogledala, to je plitko veličanje sebe ili u najboljem slučaju promocija pa bi trebalo imati na umu razliku kada razmišljate o tome ko i zašto pravi auto-portrete“ dodaje Ratlidž.

U ovim fotografijama mi možemo biti poznati i kontrolisati ih u potpunosti, to kako ćemo izgledati i kakva će ih priča pratiti. I što ih više roditelji, učitelji i ostali autoriteti odbijaju i proglašavaju za opsesiju i odliku narcisoidnih generacija, one postaju sve poželjnije i rasprostranjenije.

Prvi auto-portreti pojavili su se na Flikeru i Maj spejsu (My Space) 2004. godine.

UrbanDikšinari (UrbanDictionary) ih beleži 2005. godine dok je u istorijskom smislu, elita Egipta prva pravila auto-portete.

Onda je izmišljeno ogledalo u 15. veku što je omogućilo slikarima da prave svoje auto-portrete.

Dok je Narcis gledao svoj odraz u vodi, činjenica je da je upravo ogledalo bilo prva „tehnologija“ koja je umetnicima omogućila da vide svoj odraz.

Kada su se 1860. godine pojavile kamere, zabeležen je novi talas auto-portreta ali obzirom na to da je tehnologija bila skupa, nije došlo do ekspanzije.

Kada je 2010. godine nastao Instagram i kada je 86% američke populacije imalo mobilni telefon, sve se brzo proširilo zahvaljujući internetu.

U eri Kardašijanki, svi smo postali sopstveni paparaci“ misli Rejčel Vejngarten iz Njujorka.

Četrnaestogodišnja Beatris Landau je saglasna. Ona redovno postavlja svoje auto-portrete na Instagram i to sa raznih prilika – sa letovanja, iz škole i kupatila.

„Znam da su smešni ali oni su deo tinejdž kulture danas“, misli Beatris i dodaje: „Ne morate imati osobu pored sebe kako biste se fotografisali“.

Da li vi pravite auto-portrete i šta mislite o ljudima koji to čine?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.