Seksualno uznemiravanje, teške optužbe: Skandal na premijeri u Kanu otkrio brojne kontroverze filma

Izvor: B92, 18.Maj.2023, 09:46

Seksualno uznemiravanje, teške optužbe: Skandal na premijeri u Kanu otkrio brojne kontroverze filma

Festival u Kanu svake godine privuče veliku pažnju, kako svojim premijerama, tako i crvenim tepihom i glamuroznim izdanjima poznatih ličnosti.

Premijeru filma "Le Retour" (Homecoming) koja je održana večeras u kanu obeležila je i skandalozna scena. Žena sa otkrivenim trudničkim stomakom na kojem je bio ispisan bar kod i reč "surogat" pokušala je da uđe na događaj, ali ju je obezbeđenje zaustavilo.

Film prikazan na Kanskom festivalu režirala je Katrin Korsini. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << U centru te filmske priče je žena afričkog porekla koja putuje na Korziku kako bi preko jeta čuvala decu bogate poordice u Parizu. Povela je sa sobom i svoje dve ćerke, i to će bit prilika da porodica ponovo upozna to mesto koje su napustili pre petnaestak godina posle tragedije.

Tokom snimanja filma podneta je tužba Centralnom odboru za zdravlje, bezbednost i radne uslove filmske produkcije u Francuskoj protiv rediteljke za uznemiravanje i tužbe protiv dva člana ekipe zbog neprikaldnog ponašanja prema dve glumice. Tužba protiv rediteljke je odbačena.

Mlada glumica koja je prvo igrala jednu od vodećih uloga- Džesiku tužila je instruktora plesa za seksulno uznemiravanje, instruktor nije izbačen iz tima, već je samo upozoren da traži dozvolu pre "plesnih pokreta".

U filmu prikazanom na Kanskom festivalu pojavljuju se i maloletni glumci, jedna od maloletnih glumica optužila je kaskadera za seksualno uznemiravanje. Korsini je sprovela internju istragu,a nakon što je žena koja radi u Centru za socijalni rad razgovarala sa tinejdžerkom i njenom majkom, one su rešile da odbace tužbu.

Bila je sporna i scena sa dva maloletna glumca, devojčica ima 15, a tinejdžer 17 godina. Prema pravilima u Francuskoj, kada se u film uključe maloletni glumci, scenario mora da se šalje na proveru određenoj komisiji. Ta scena nije bila u prvoj verziji scenarija. Doneta je odluka o novčanoj kazni, a Korsini je izbacila te kadrove iz finalne verzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.