Seks bez orgazma ojačava vezu?

Izvor: B92, 13.Jul.2012, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seks bez orgazma ojačava vezu?

Mnogi smatraju da je seks bez orgazma potpuno besciljna rabota. Ipak, oni koji upražnjavaju takozvanu “karezu” smatraju da vrhunac u seksu samo sputava partnere u razmenjivanju nežnosti.

Kareza je dobila ime po italijanskoj reči “nežnost” i predstavlja nežni oblik seksualnog odnosa u kom orgazam nije cilj, a u idealnim slučajevima se i ne događa.

Umesto toga, naglasak je na emocionalnoj povezanosti i bliskosti.

Savetnica za veze Deb Fajnteh rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za američku televiziju ABC da koristi karezu kako bi pomogla svojim klijentima da osveže vezu i priznaje da je muškarcima ipak teže da se naviknu na takav način vođenja ljubavi.

“To je za njih krajnje radikalno, ali vremenom shvate da je emocionalna intimnost mnogo važnija od fizičke”, kaže ona.

Međutim, deluje da su žene te koje posle izvesnog vremena čeznu za orgazmom i okreću se nekim drugim tehnikama.

New York Times prenosi da sve više žena kupuje lubrikante, gelove i ulja za uzbuđivanje, vibratore, biljne suplemente i druga seksualna pomagala.

Uz to, kod sve većeg broja njih javlja se seksualna disfunkcija, pa će ta dijagnoza biti čak i zvanično uvrštena u spisak mentalnih poremećaja američkog Udruženja psihijatara.

Stručnjaci još debatuju da li će takav potez biti pozitivan za žene, odnoso da li će uvećati njihove šanse da se izleče, ili intenzivirati stigmu koja okružuje seks koji se ne završava orgazmom.

Zašto se, onda, pored svih napora da se postigne orgazam, neki ljudi odlučuju na karezu?

Neki koji je upražnjavaju tvrde da ona ojačava veze, a neki stručnjaci za tu tehniku tvrde da čak može izlečiti neke oblike seksualne zavisnosti.

Da li biste vi na neko vreme isprobali karezu?

Vredi li seks bez orgazma?

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Seks bez orgazma ojačava vezu?

Izvor: medio.rs, 13.Jul.2012

Mnogi smatraju da je seks bez orgazma potpuno besciljna rabota. Ipak, oni koji upražnjavaju takozvanu karezu smatraju da vrhunac u seksu samo sputava partnere u razmenjivanju nežnosti.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.